Rektori ajánlás: Limmud Fesztivál

A Rektori Hivatal az egyetemi honlap látogatóinak figyelmébe ajánlja a közelgő Limmud Fesztivált.


Időpont: 2018. október 26?28.

Helyszín: Európai Ifjúsági Központ ? 1024, Budapest, Zivatar u. 1.

A rendezvényen egyetemünk több oktatója mellett a megbízott rektor, Prof. Dr. Vajda Károly is ?szóhoz jut?. 2018. október 27-én 17.30 és 18.40 között Komoróczy Szonjával beszélget Új korszak a Zsidó Egyetemen címmel a Leviatán teremben.

A fesztivál leírása

A film a korszellemre fürgén reagáló művészet. A zsidó témájú mozi új európai reneszánsza talán épp annak köszönhető, hogy a filmvilág hamar válaszolt arra a nemzedékek közti párbeszédre, amely a zsidó világot új lendületbe hozta. Néha higgadtan, többnyire szenvedélyesen vitázunk a változó világról, a nemzedékváltásról, a fiatalok és a nők erősödő szerepvállalásáról, a világra nyitottság és a megmaradás feszültségéről. Ezt a párbeszédet tesszük a Limmud Fesztivál középpontjába, az új zsidó témájú filmekről beszélgetve.

Mára felnőtt egy olyan nemzedék, amelynek a családjában már nem élnek a vészkorszak tanúi, amelyiknek a kommunizmus, a Kádár korszak már nem személyes élménye. Nekik a ?zsidó reneszánsz? csak furcsa szóösszetétel. Ők már egy nyitott világba születtek, utaznak, magabiztosan szörfölnek a virtuális térben, és talán észre sem veszik, ha angolra vált a szó. Ők a ?harmadik-negyedik? nemzedék.

Szüleik korosztályának filmművészei, a ?második generáció? tehetségei az ő számukra is megragadó nyelven szeretnének beszélni múltról és jövőről. Az Ida, a Saul fia, az 1945 például ezt az új, közös nyelvet keresi.

Az idei Fesztivált a ?nyelvújító? filmművészekkel való találkozások, beszélgetések teszik majd hosszú időre emlékezetessé. Velünk töltik a hétvégét az Oscar-díjas Saul fia alkotói, valamint az 1945 című filmet ihlető novella szerzője, az író és forgatókönyvíró Szántó T. Gábor, Ari Folman izraeli filmrendező, Avner Shavit író, Branko Lustig, a Schindler listája producere, Groó Diána és Szász János. Magyarországon először mutatjuk be a To Dust című filmet, Röhrig Géza és Matthew Broderick új, sikeres művét.

Eljönnek előadást tartani, beszélgetni a régi, nagy Limmudok résztvevői: Heisler András, Horányi Gábor, Konstanty Gebert, Toronyi Zsuzsa, Gábor György, Balla Zsolt, Fritz Zsuzsa, Balázs Gábor, Mircea Cernov, Kovács András, Kenesei Marcell, Ausztrics Andrea.

És jönnek a jövő Limmud sztárjai; az új fellépők közt Bedő Viktória New-York-i, Kántor Anita berlini rabbinövendékek, és még sokan mások velünk tartanak.

A sok okos duma és izgalmas mozizás mellett persze lesz buli is bőven. YouTube sztárokat kukkolunk és GIF-eket készítünk, táncolunk, jógázunk, és persze jókat eszünk-iszunk, hisz a Limmud zsidó ünnep.

A gyerekeket a Bálintház mókacsapata fogja szórakoztatni kivilágos-kivirradtig. Mert ha Limmud van, akkor nincs alvás!

Együtt lesz a mispohe, pont te miért maradnál otthon!? Költözz be egy hétvégére a Limmud Fesztiválra, az Európa Tanács Budapesti Centrumába!

További információk (regisztráció, jegyárak, stb.) a Limmud Fesztivál honlapján, illetve a Facebook-eseménynél.