Nemzetközi kurzusokon teljesítettek sikeresen hallgatóink

Az OR-ZSE több nemzetközi, szabadon választható kurzust is ajánlott hallgatóinak az utóbbi években. A partneregyetemekkel közösen kialakított tárgyak tartalmát főleg a sokszínű Izrael és a zsidóságot körülvevő kulturális sokszínűség jellemezte. Az online oktatás természetessé vált az elmúlt években, így több külföldi egyetemmel, főiskolával is hosszútávú együttműködés alakulhatott ki.

A közös kurzusok számos felsőoktatási intézmény szoros együttműködésében jöttek létre. A résztvevők: az akkói Western Galilee College (המכללה האקדמית גליל מערבי), a University of Dayton (Ohio) és a University of Nebraska (Omaha), az izraeli Levinsky Tanárképző Főiskola, valamint a Seminar HaKibutzim (Kibbutzim College).

A különböző országok hallgatói és oktatói kölcsönösen kíváncsiak voltak egymásra, mindenki nyitott volt, így gyorsan megtalálták a közös hangot. Nem csak egy izgalmas élménnyel, de rengeteg tudással is gazdagodott mindenki.

Izrael egyik legnevesebb pedagógus-képző intézménye, az 1939-ben alapított Szeminar HaKibutzim (Kibbutzim College) és az OR-ZSE közös kurzusát, egyetemünk részéről, Dr. Balázs Gábor Rektorhelyettes oktatta. A kurzus angol és héber nyelven a zsidó, izraeli és a magyar zsidó identitás dilemmáival foglalkozott.

Kurzusainkat többek között a Szochnut, az Izraeli Kulturális Intézet Partnership2gether programja segítette.

Az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb, sokszínűbb kurzusa, az  Izrael és multikulturalizmus online kurzus volt. Az izraeli Levinsky Tanárképző Főiskola szervezésében indult, az izraeli arab Sakhnin Tanárképző Főiskola, a mexikói Keren Hayesod „Mechanhei Yiszrael” Tanárképző Főiskola és az OR-ZSE bevonásával. (A Hovevei Zion mozgalom 1911-ben tanárképző főiskolát alapított. A Levinsky Tanárképző Főiskola az első izraeli tanárképző intézmény, amely minden tantárgyat héberül kezdett tanítani. Az egyik legjelentősebb izraeli tanárképző). A kurzusnak egy izraeli online oktatásra specializálódott intézmény adta a technikai feltételeket (TEC- Machon Mofet). Minden intézményből egy tanár volt benne a tanári teamben, az OR-ZSE részéről Dr. Háberman Zoltán Tanszékvezető.

Idén kiemelkedő volt az amerikai Ohio államában található Dayton Egyetem (University of Dayton) és az OR-ZSE Szociális Munka és Társadalomtudományi Tanszéke által indított, angol nyelvű, „Language and Culture” névvel indított közös kurzusa, melyet intézményünk számos, különféle szakos hallgatója abszolvált. A tárgy több éves együttműködés eredménye. Dr. Háberman Zoltán tanszékvezető és a Dayton Egyetem kulturális antropológia professzora Dr. Stephanie Litka már több nemzetközi kurzust is vezettek együtt. A magyar hallgatók Prof. Litka Language and Culture online kurzusába kapcsolódtak be, Dr. Háberman Zoltán és Dr. Kárpáti Judit koordinálásával. Az amerikai diákokkal folytatott csoportos kutatómunka eredményeképpen a közösen elkészített, kulturális antropológiai jellegű projektjeik bemutatásával zárult a kurzus. Hallgatóink tevékenységével és nyelvi kompetenciáival mind Prof. Litka, mind pedig az amerikai hallgatótársak nagyon elégedettek voltak.

Az akkói Western Galilee College (המכללה האקדמית גליל מערבי), mellyel szintén hosszú távú kapcsolataink vannak és már több közös kurzust is elvégezhettek hallgatóink. Remélhetőleg velük és más egyetemekkel is személyes jelenléttel is folytatódnak az együttműködéseink. Köszönettel tartozunk az Izraeli Kulturális Intézet, a Szochnut Partnership2gether programjának.

Idén diákjaink bekapcsolódtak egy ELTE kurzusba is, ami a Holokauszt trauma kutatásáról szólt. Ebben a kurzusban egy valódi nemzetközi kutatásban vehettek részt hallgatóink, melynek vezetője Dr. Békés Vera a new yorki Yeshiva Egyetem oktatója volt. Az ELTE szociológus hallgatói és az OR-ZSE szociális munka szak hallgatói interjúkat készítettek transzgenerációs holokauszt túlélőkkel. Oktatóként Dr. Háberman Zoltán és Dr. Indries Kriszián is részt vett.

[pdf-embedder url=”https://or-zse.hu/wp-content/uploads/2022/05/Student-Dialogue-Spring-2021-Final.pdf” title=”Student Dialogue Spring 2021 Final”]