Szabadegyetem

A két történelmi zsidó negyed (a nagyobb erzsébetvárosi, és a Teleki téri) között, a József körút és a Scheiber Sándor utca (Bérkocsis utca) sarkán működő intézmény mindazokat várja, akik nyitottak az ismeretek befogadására és akik többet szeretnének tudni a zsidóságról. Hall­ga­tó­ink között zsidókat és nem zsidókat egyaránt köszönthetünk.

Az előadásokat az egyetem oktatói, professzorai, rabbik és a téma legjobb szakértői tartják, akik sokféle oldalról közelítik meg a témát. A zsidó vallásról, a zsidó történelemről, a művészetről, filozófiáról, a tudományokról, az egyetemes és magyarországi történelem jelentős zsidó sze­mé­lyi­sé­gei­ről és sok minden másról hallgathatnak előadásokat az érdeklődők.

A 2011-ben indult program 2021 őszén kezdi a huszonnegyedik szemesztert.  A részvétel ingyenes! 

Az előadásokon kívül, az érdeklődők számára egyéb programokat is szervezünk. Korábban meglátogattuk egyebek között a Zsidó Múzeum új kiállítását, a Zsidó Levéltárat, valamint a Róth Miksa Emlékházat. Kétnapos tanulmányi utat tettünk Nyugat-Magyarország és Burgenland zsidó emlékei után kutatva. Megnéztük a felújított szabadkai és szegedi zsinagógát, emellett végigjártuk a csodarabbik útját is. A hallgatók részt vesz­nek szombatfogadáson, szukkotkor és pészahkor egy-egy közösség vendégei voltunk. Hallgatóink alkalmanként az egyetem egyéb ren­dez­vé­nye­it, konferenciáit is látogatják.

Az utóbbi időszak képes beszámolói az OR-ZSE Szabadegyetem Facebook-csoportjában tekintetőek meg. A korábbi évek tema­ti­ká­i­ról itt tájékozódhat.

Az egyetem a szó szoros értelmében „szabad”. Eljöhetnek egy-egy témára, vagy az egész kurzusra. Regisztrálni azért érdemes – az első elő­adá­son, vagy a szantoe@or-zse.hu címen –, hogy a programokról értesítést kapjanak.

 

A 2022-2023-as tanév második szemeszterének programja

A szemeszter előadásai online  kerülnek megrendezésre. Az alkalmakon lehetőség lesz kérdések feltételére, és hozzászólásokra is. A programok a meghirdetett időpontokban az ezen a linken  elérhető online teremben zajlanak,  hétfőnként 18 órától.

Előadások:

február 13. Csepeli György: „Már csak az van, ami nincs” A holokauszt emlékezete a mai Magyarországon Csepeli György, Kiss Richárd, Papp Richárd és Surányi András 2 részes dokumentumfilmje. 90 perc filmvetítés

február 20. Csepeli György, Papp Richárd, Surányi András: „Már csak az van ami nincs” A holokauszt emlékezete a mai Magyarországon dokumentumfilmről előadás és beszélgetés

február 27. Könybemutató. Dénes Iván Zoltán: Választott nemzet. Marczali Henrik élete és munkássága Bp. 2022. Balassi Kiadó Bemutatják: Schweitzer Gábor és Katona Attila

március 6. Dunai Andrea: Mi történt 1944-ben a magyarországi műtárgyakkal?

március 13. Gürtler Katalin: Ábrahám korának történeti, régészeti emlékei

március 20. Friedmann Sándor: Chagall Jeruzsálemben. A Hadassah ablakok

március 27. Surányi András: A soah vizualitásának kérdései

április 3. Dombi Gábor: Lázadó zsidók kolera idején. Pest 1831.

április 17. Peremiczky Szilvia: “Izrael nagykövetei” – izraeli előadók nemzetközi sikerei és fogadtatása a színház, a komolyzene és a szórakoztatóipar világában a huszadik század hatvanas-hetvenes éveiben

április 24. Szilágyi Erzsébet: Ők voltak a jövő. Jehiám – egy magyar ajkú zsidók által alapított kibuc igaz története

május 8. Kárpáti Judith: A közel-keleti zsidóság megpróbáltatásai a 20. században

május 15. Bauer Andrea: VOICEFLOW  A belső hangunk konstruktív természete a környezetünk tükrében.

 

Az idei félév elhangzott előadásai, a következő félévtől lesznek online elérhetőek!

Az előző 2 félévben elhangzott előadások: 

  1. szeptember 21. Balázs Edit: Zsidók a nyugat-magyarországi nagybirtokokon
  2. október 12. Dombi Gábor: Három férfiarc az Orczy-házból. Generációk és mobilitás a 19. században
  3. október 19. Tamási Balázs: Az angyalok szerepe a korai zsidó irodalomban
  4. november 9. Balogh István: A történeti Magyarország zsidó sírkő kultúrája a Kárpátoktól az Adriáig
  5. november 16. Kárpáti Judit: Vérvádak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában
  6. november 23. Darvas István: Üzleti etika és zsidó jog
  7. november 23. Szilágyi Erzsébet: „Mostohaország emlékekéretlenül szívembe mardos…” 1. rész
  8. december 7. Balázs Gábor: Noé fiai – egy el nem mondott történet