Szabadegyetem

A két történelmi zsidó negyed (a nagyobb erzsébetvárosi, és a Teleki téri) között, a József körút és a Scheiber Sándor utca (Bérkocsis utca) sarkán működő intézmény mindazokat várja, akik nyitottak az ismeretek befogadására és akik többet szeretnének tudni a zsidóságról. Hall­ga­tó­ink között zsidókat és nem zsidókat egyaránt köszönthetünk.

Az előadásokat az egyetem oktatói, professzorai, rabbik és a téma legjobb szakértői tartják, akik sokféle oldalról közelítik meg a témát. A zsidó vallásról, a zsidó történelemről, a művészetről, filozófiáról, a tudományokról, az egyetemes és magyarországi történelem jelentős zsidó sze­mé­lyi­sé­gei­ről és sok minden másról hallgathatnak előadásokat az érdeklődők.

A 2011-ben indult program 2019 őszén kezdi a huszadik szemesztert.  A részvétel ingyenes! 

Az előadásokon kívül, az érdeklődők számára egyéb programokat is szervezünk. Korábban meglátogattuk egyebek között a Zsidó Múzeum új kiállítását, a Zsidó Levéltárat, valamint a Róth Miksa Emlékházat. Kétnapos tanulmányi utat tettünk Nyugat-Magyarország és Burgenland zsidó emlékei után kutatva. Megnéztük a felújított szabadkai és szegedi zsinagógát, emellett végigjártuk a csodarabbik útját is. A hallgatók részt vesz­nek szombatfogadáson, szukkotkor és pészahkor egy-egy közösség vendégei voltunk. Hallgatóink alkalmanként az egyetem egyéb ren­dez­vé­nye­it, konferenciáit is látogatják.

Az utóbbi időszak képes beszámolói az OR-ZSE Szabadegyetem zárt Facebook-csoportjában tekintetőek meg. A korábbi évek tema­ti­ká­i­ról itt tájékozódhat.

Az egyetem a szó szoros értelmében „szabad”. Eljöhetnek egy-egy témára, vagy az egész kurzusra. Regisztrálni azért érdemes – az első elő­adá­son, vagy a szantoe@or-zse.hu címen –, hogy a programokról értesítést kapjanak.

Az elő­adá­so­kat a zsidó és az állami ünnepeket kivéve, a szorgalmi időszakban  (többnyire) hétfőnként, 18.00 órakor tartjuk. Helyszín: Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (1084 Budapest, Scheiber Sándor utca 2.), Goldziher-terem. 

A 2019/20. tanév második szemeszter
Program

február 3. hétfő 18.00 óra: Kiss Erika: Különleges helyek és korok, különleges zsinagógák

Megjelent: Kiss Erika: Közép-Kelet-Európa zsinagógáinak világa III. k. Logos Kiadó Bp.2019.

Kis Erika nagyszabású munkájának harmadik kötete jelent meg, amit úgy, mint az előző kettőt, az OR-ZSE szabadegyetemének mutatja be először. Ehhez kapcsolódik az előadása is.

február 10. hétfő: Ünnepeljünk együtt: Tu bisvát

16:00 Kezdés. Díszterem.
16:15-16:30 Darvas István rabbi beszél az ünnepről
16:30- 16:55 Gyümölcsözés
17:00-18:00 Kislány a pokolban c. monodráma. Előadja Kriszt László
18:00-19:00. Beszélgetés a műről Peremiczky Szilviával

február 17. hétfő: Dr. Zsarnóczky Martin: A micve és az időskori jólét kapcsolata

Dr. Zsarnóczky Martin PhD a Kodolányi János Egyetem és a WSG University of Economy (Bydgoszcz) docense, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. A 10 éves akadémiai karrierjét, kutatásait és eredményeit elismerte és díjazta többek között az Európai Bizottság (Brüsszel), New York-i Magyar Tudóstársaság (New York, Amerikai Egyesült Államok), Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (London, Egyesült Királyság) és a Magyar Regionális Tudományos Társaság. Jelenleg ötödik könyvén dolgozik, amely az időskori életminőség és jólét területeit vizsgálja nemzetközi kitekintésben. Az OR-ZSE szabadegyetem 2020. február 17-ei előadásában a generációk én-képe, asszociációk, az időskori jólét kutatás eredményei és a micve kapcsolatai lesznek a fókuszban.

Olvasmány

február 24. hétfő: Szita Szabolcs: A Schutz Pass története

március 2. hétfő: Mátay Mónika: Zsidó portrék reformkori sikerregényekben

március 9. hétfő: Krausz Tamás: Zsidók és a Nagy Honvédő Háború

március 16. hétfő: Dombi Gábor: A pesti gettó története

március 23. hétfő: Balázs Gábor: Noé fiai – egy el nem mondott történet

Vajon miért részegedett le Noé, és mit és ki követett el ellene, amiért indokolt büntetés volt egy nemzedékekre kiterjedő átok? Az előadás az árvízi hajós, Noé történetének egy rejtélyes elemét vizsgálja a hagyományos zsidó kommentárok, és a modern bibliakutatás forrásait felhasználva.

március 30. hétfő: Negyela László Márk: A szabadkai zsinagóga ikonográfiája

április 6. hétfő: Darvas István: “Üzleti etika és zsidó jog”

április 20. hétfő: Bauer Andrea: A társadalom folyamataiban a zeneművészet kifinomultabb hatásmechanizmusai a traumatizáció mentén (művészi, terápiás) elemző előadás

április 27. hétfő: Vendégségben Toronyi Zsuzsánál a Zsidó Múzeumban

május 4. hétfő: Kárpáti Judit: Vérvádak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában

május 12. kedd (!): Sándor György (Giora Saron indianapolisi főkántor) mesterkurzusa