Szabadegyetem

A két történelmi zsidó negyed (a nagyobb erzsébetvárosi, és a Teleki téri) között, a József körút és a Scheiber Sándor utca (Bérkocsis utca) sarkán működő intézmény mindazokat várja, akik nyitottak az ismeretek befogadására és akik többet szeretnének tudni a zsidóságról. Hall­ga­tó­ink között zsidókat és nem zsidókat egyaránt köszönthetünk.

Az előadásokat az egyetem oktatói, professzorai, rabbik és a téma legjobb szakértői tartják, akik sokféle oldalról közelítik meg a témát. A zsidó vallásról, a zsidó történelemről, a művészetről, filozófiáról, a tudományokról, az egyetemes és magyarországi történelem jelentős zsidó sze­mé­lyi­sé­gei­ről és sok minden másról hallgathatnak előadásokat az érdeklődők.

A 2011-ben indult program 2019 őszén kezdi a huszadik szemesztert.  A részvétel ingyenes! 

Az előadásokon kívül, az érdeklődők számára egyéb programokat is szervezünk. Korábban meglátogattuk egyebek között a Zsidó Múzeum új kiállítását, a Zsidó Levéltárat, valamint a Róth Miksa Emlékházat. Kétnapos tanulmányi utat tettünk Nyugat-Magyarország és Burgenland zsidó emlékei után kutatva. Megnéztük a felújított szabadkai és szegedi zsinagógát, emellett végigjártuk a csodarabbik útját is. A hallgatók részt vesz­nek szombatfogadáson, szukkotkor és pészahkor egy-egy közösség vendégei voltunk. Hallgatóink alkalmanként az egyetem egyéb ren­dez­vé­nye­it, konferenciáit is látogatják.

Az utóbbi időszak képes beszámolói az OR-ZSE Szabadegyetem zárt Facebook-csoportjában tekintetőek meg. A korábbi évek tema­ti­ká­i­ról itt tájékozódhat.

Az egyetem a szó szoros értelmében „szabad”. Eljöhetnek egy-egy témára, vagy az egész kurzusra. Regisztrálni azért érdemes – az első elő­adá­son, vagy a szantoe@or-zse.hu címen –, hogy a programokról értesítést kapjanak.

Az elő­adá­so­kat a zsidó és az állami ünnepeket kivéve, a szorgalmi időszakban  (többnyire) hétfőnként, 18.00 órakor tartjuk. Helyszín: Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (1084 Budapest, Scheiber Sándor utca 2.), Goldziher-terem. 

Program, 2019. őszi félév

  1. 2019. szeptember 9. – Balázs Gábor: Mesterséges intelligencia, robotika és a zsidó jog
  2. 2019. szeptember 16. – Gadó János: A 20. és 21. századi antiszemitizmus
  3. 2019. október 7. – Zima András: Háborús és revíziós propaganda a budapesti magyar nyelvű izraelita sajtóban
  4. 2019. október 28. – Bauer Andrea: „A hangok – a létezés, mint az egész univerzum kitüntetett részei”
  5. 2019. november 11. – Toronyi Zsuzsanna: A zsidó művészet felfedezése  (A helyszín a Zsidó Múzeum és Levéltár!) 
  6. 2019. november 18. – Schweitzer Gábor: A „nagy kóvedek” álmodói. Az Országos Rabbiképző Intézet felső tagozatának hallgatói a dualizmus korában
  7. 2019. november 25. – Biró Tamás: A zsidók nyelvei, a zsidó nyelvek
  8. 2019. december 2. – Peremiczky Szilvia: A zsidó Don Juan – Simon Tamás drámája
  9. 2019. december 9. – Székelyhidi Hajnal: Izrael himnusza