Tanszékvezetőnk, Balogh István újabb előadása: miről mesélnek a zsidó sírkövek?

Tanszékvezetőnk, Dr. Balogh István április 8-án, csütörtökön este 6 órától ad elő első számú kutatási témájáról a Holokauszt Emlékközpont (HDKE) vendégeként, és egészen bizonyosan rengeteg mindent tud majd mesélni, amit még mi, rendszeres hallgatói sem hallottunk tőle, úgyhogy ott a helye mindenkinek.

Dr. Balogh István húsz éve kutatja a zsidó temetőket, különös tekintettel a Kárpát-medencére. Itt az eltérő hagyományok találkozása révén az elmúlt évezredben sokszínű funerális emlékanyag alakult ki. A nyugati és északnyugati irányból érkezett, német, osztrák, cseh és morva származású zsidóság sírkőkultúrája mellett markánsan megjelentek a keleti, lengyel területek zsidó közösségeinek temetői tradíciói, valamint a balkáni szefárdok ugyancsak sajátos síremlékei is. A különböző korokban állított sírkövek megkopott héber feliratai és motívumai sokat elárulnak nem csak az elhunytról, de az állító közösségről és a keletkezésük koráról is. Ezek „megszólaltatása” izgalmas kihívás a kutatónak, de a szélesebb közönség számára is sok érdekességet tartogat!

Előadásában szól majd az utóbbi évek során végzett kutatásai nyomán megismert friss eredményekről. Ezek révén kimutathatóvá váltak eddig nem körvonalazott regionális sajátosságok, valamint új megvilágításba került a hazai zsidó síremlékek feliratainak és formavilágának fejlődési íve. Kiderül, hogy melyek valójában az ország legrégebbi zsidó temetői, és milyen, ősi temetőkre vonatkozó tévhitek élnek tovább makacsul a szakirodalomban több mint egy évszázada.

Az előadás címe: Miről mesélnek a zsidó sírkövek feliratai és szimbólumai? A magyarországi zsidó funerális kultúra új kutatási eredményei. 

Előadó: Dr. Balogh István adjunktus, az OR-ZSE Judaisztikai Tanszék mb. tanszékvezetője

 Időpont:2021. április 8. (csütörtök) 18.00 óra

A programhoz regisztrációt követően a ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhatunk,

vagy a HDKE  facebok-oldalán élőben követhetjük az előadást:

https://www.facebook.com/Holokauszt/