Tanulmányi kirándulás Komáromban

(Herczeg Róbert, másodéves hallgató írása)

2021. szeptember 13-a hétfői napon (5782 tisri 7.) az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatói a szlovákiai Komáromban tettek tanulmányi kirándulást Goldmann Márta és Balogh István oktatók szervezésében a „Zsidó környezetünk védelme” tantárgy keretei között.

A kirándulásra elsősorban a közösségszervező szak évfolyamairól, de más, az egyetemen tanuló diákok is jelentkezhettek. Az oktatók részéről továbbá jelen volt még Magdalena Hrabaček és Surányi András, valamint Bittnerné Temesi Zsuzsanna a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely könyvtárosa is. Sőt, a bensőséges légkör megteremtéséhez még családtagok is csatlakozhattak, így közel 25 fős létszám volt jelen a kiránduláson.

Az utazás egyénileg történt, hiszen Budapestről a magyar Komáromba nagyon jó a vonatközlekedés, onnan pedig az Erzsébet hídon át egy könnyű sétával elérhető a Komáromi Zsidó Hitközség épülete a „Menház” az Eötvös utcában.

A Hitközség koordinátora Paszternák András az épületben található szépen felújított ortodox zsinagógában mesélt a közösség múltjáról, jelenéről és a jövőbeni teendőkről.

A jelen reményteljes, hiszen az elmúlt három évtizedben újjáéledt a közösség, havilapot indítottak, a volt hitközségi épületekre emléktáblákat helyeztek el, a város zsidó lakosságának történetéről, valamint a Menház történetéről is kiadványt jelentettek meg és a megmaradt épületet is szépen felújították. A jövő mindezekből kiindulva szintén optimizmusra ad okot, hiszen mindig akad néhány fiatal, aki gyökereit keresve jut el a zsidósághoz, vagy csak szimpátiából, de segíti a közösség fennmaradását.

A délelőtt további részében Paszternák András egy kis sétával elkalauzolta a csoportot a közeli zsidó emlékhelyekhez, a neológ és ortodox zsinagógák épületéhez, valamint a zsidó temetőhöz is.

Délután csatlakozott a további programba Korpás Árpád hivatásos idegenvezető, a város jó ismerője, aki először a város nevezetességéhez az erődvárhoz vezette a csoportot, majd megmutatta és elmesélte a csoportnak a város fontosabb emlékeit és azok rövid történetét, többek között a város híres embereit, valamint a velük kapcsolatos szobrokat, emléktáblákat, tereket.

A belváros új épületegyüttese az Európa-udvar, mely a különböző európai nemzeti építészeti stílusait vonultatja fel és ahol egy középkori zsinagóga rekonstruált épülete is látható.

Az élménydús nap végére a csoport kissé elfáradt ugyan és jólesett egy pohár csapolt sört elfogyasztani, de a pandémia bezártsága után a személyes találkozások által az egyetem közösségi élete is újra felpezsdült és már a következő tanulmányi kirándulások tervezgetése is megkezdődött.

(Kép: Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatói a szlovákiai Komáromban)