Történelem home office-ban: Úttörő előadás-sorozat indul az OR-ZSÉ-n

Ez is jóra válik, ez is jó lesz még valamire (גם זו לטובה) – hangoztatta minden nehézséggel szembesülve a Misna bölcseinek egyike. A koronavírus is hagy majd ránk a rengeteg szenvedésen kívül néhány távlatos belátást, felismerést is.

Most, hogy a könyvtárak, levéltárak jórészt még zárva tartanak, új, online kutatási stratégiákat kell kitalálnunk, mind jobban és jobban kell tájékozódnunk a kutatás egyre tágasabbra nyíló digitális tereiben -és ez alighanem velünk marad a járvány megfékezése utáni időkben is.

Online kell forrásokat találnunk tudományos stúdiumainkhoz, szakdolgozatokhoz, diplomamunkákhoz, s meglehet, még a disszertációinkhoz is. Sokan nem tudják, hogy hova fordulhatnak az adott helyzetben. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Művelődés- és Kultúratörténeti Tanszéke ezért a tavaszi félévben előadás-sorozatot szervez Történelem home office-ban – A zsidó múlt online terei címmel.

A tervezett előadás-sorozat segítené a fiatal kutatókat, érdeklődőket eligazodni az online tartalmak között. 2021 február 18-tól hetente mutatkozik majd be egy-egy zsidósággal kapcsolatos online archívum az érdeklődőknek.

Az első szekció előadásai az oral history, a másodikéi a könyvtár- és levéltár, a harmadikéi az audiovizuális tartalmak köré szerveződnek majd.

Az előadások felépítése: az első 40 percben az archívum meghívott munkatársa bemutatja a gyűjtemény jellegzetességeit, sajátosságait, ezt követően az érdeklődők 20 percben kérdezhetnek, utána további 40 percben egy vagy több kutató ismerteti, hogy az archívum segítségével milyen tanulmányokat sikerült publikálnia, milyen eredményeket tudott elérni, s milyen további kutatási lehetőségek és témák rejlenek az adott gyűjteményben. Ezután újabb 20 perc állna rendelkezésre további kérdések feltételére. Így az érdeklődők egyszerre két nézőponttal is megismerkedhetnek.

A február 18-i nyitóesemény rögtön kivételes alkalom lesz, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának munkatársai, illetve kutatók,  Noemi Szekely-Popescu, Tvrtko Pater és Monika Vrzgulová mutatják be – angolul – az intézmény gyűjteményét, az eseményt Gábor György tanszékvezető nyitja meg és Dési János újságíró moderálja.

A nyitóesemény időpontja: 2021. február 18. 17 óra

Várható időtartama: 120 perc

Az előadók:

Noemi Székely-Popescu, Program Manager, United States Holocaust Memorial Museum

Tvrtko Pater, Teacher Trainer, HERMES, Croatian education and development network for the evolution of communication

Monika Vrzgulová, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa

Az érdeklődők ezen a linken tudnak bekapcsolódni: https://soo.gd/tortenelem. 

A további előadások:

február 25. USC Shoah – Zachor
Komoly Gabriella – Vojcsik Johanna
Az előadás már youtube-on is megtekinthető!

március 4. Centropa
Pál Borbála – Fenyves Katalin
Az előadás már youtube-on is megtekinthető!

március 11. Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB)
Barna Ildikó, Szabó Alexandra – Az előadás már online is megtekinthető!

Az eseményekről természetesen folyamatosan hírt fogunk adni, várjuk Önöket!