Ünnepélyesen megnyitották az OR-ZSE 2019–2020-as tanévét

Prof. Dr. Vajda Károly, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora ünnepélyes keretek között megnyitotta az intézmény 2019–2020-as tanévét.


– A változó világhoz igyekszik változni a rabbiképzés – jelentette ki Heisler András 2019. szeptember 2-án, az OR-ZSE tanzsinagógájában. Az OR-ZSE-t fenntartó Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke szerint a több mint 140 éve működő intézményben, amely egy időben az egyedüli kelet-európai rabbiképző volt, sok karizmatikus változás zajlott a közelmúltban, illetve zajlik a közeljövőben. Úgy véli, ezen változások a jövőt jelenthetik mind az OR-ZSE, mind pedig a magyar zsidóság számára is. Örvendetesnek tartja, hogy jelentősen, negyven százalékkal megnőtt a hallgatók száma (200-an tanulnak ebben a tanévben az intézményben), emellett fontosnak nevezte a jelentős nemzetközi együttműködéseket is, amelyek közül kiemelte a potsdami rabbiképzővel a közelmúltban megkötött megállapodást.

Heisler András Mazsihisz-elnök beszédet mond az OR-ZSE tanzsinagógájában, 2019. szeptember 2-án, az ünnepélyes tanévnyitó keretében (Földi Bence / OR-ZSE)

Heisler András beszédét istentisztelet követte, amelynek egy pontján Darvas István főrabbi, az OR-ZSE főtitkára arról beszélt a tanévnyitón megjelent egyetemi polgároknak, hogy az intézményben megannyi rabbi oktat, illetve az OR-ZSE más rabbikkal jó kapcsolatokat ápol. Ezzel is azt kívánják elérni, hogy a hallgatók a lehető legjobb betekintést nyerjenek a zsidó hitéletbe, és arra buzdított mindenkit, hogy látogassanak el az intézményhez kötődő rabbik közösségeibe is. Emellett kiemelte, fontos, hogy a hallgatók ismerjék a rájuk vonatkozó szabályokat, illetve hogy használják a „Neptun” tanulmányi rendszert, mint a heti szakasz egyik parancsolatára utalva mondta, így állíthat mindenki felügyelőket a saját kapujába.

Istentisztelet az OR-ZSE tanzsinagógájában, 2019. szeptember 2-án, az ünnepélyes tanévnyitó keretében (Földi Bence / OR-ZSE)

Az istentiszteletet követően, amelyen Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga rabbija látta el az előimádkozói feladatokat, Vajda Károly rektor szólt a megjelentekhez. Beszédét ide kattintva lehet elolvasni. A beszéd végén megnyitotta a 2019–2020-as tanévet, a hallgatók pedig órákra indultak.


Nyitókép: Istentisztelet az OR-ZSE tanzsinagógájában, 2019. szeptember 2-án, az ünnepélyes tanévnyitó keretében (Földi Bence / OR-ZSE)