Vajda Károly együttműködési szerződést kötött Szegeden

Az Országos Rabbiképző ? Zsidó Egyetem (OR?ZSE) a szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciával kötött együttműködési megállapodást.


Együttműködési megállapodást kötött a szegedi Új Zsinagógában augusztus 28-án az OR?ZSE rektora, Vajda Károly, valamint az évenként megrendezett szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia szervezője, Benyik György. A megállapodás célja egyebek között a magyar bibliakutatás fejlesztése, valamint az emlékezetkultúra ápolása.

? A holokauszt miatt elveszett egy egész rabbinemzedék, aminek az emlékét szeretnénk ápolni, másrészt elveszett az az érzés is, hogy a zsidók a keresztényekkel jól együtt tudtak működni. Ezt szeretnénk tudatosítani, újraépíteni a zsidóságban, míg a keresztények körében azt, hogy milyen nagy ajándék a zsidó kultúra

? fogalmazott a Délmagyar.hu-nak adott nyilatkozatában az egyik aláíró, Benyik György.

Jakubinyi György, Szécsi József és Benyik György az ünnepélyes díjátadón (Fotó: Földi Bence)

Az ünnepélyes rendezvényen díjazták egyetemünk volt oktatóját, az OR?ZSE-n jelenleg rektori tanácsadóként tevékenykedő Szécsi Józsefet. A zsinagógában a remek énekhangját is hallató Szécsi először a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány évenként átadott kitüntetését, az idén januárban elhunyt Joachim Gnilka teológusról elnevezett díjat vehette át. Emellett megkapta a Szegedi Zsidó Hitközségtől és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől (Mazsihisz) a szintén évente átadott kitüntetést, a világhírű tudósról és negyedszázadon át Szegeden tevékenykedő főrabbiról, Lőw Lipótról elnevezett díjat.

Szécsi Józsefet augusztus 20-án is elismerték, akkor a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült ? erről bővebben itt írtunk:

Kitüntették egyetemünk munkatársát