Vajda Károly: Továbbra is távolléti oktatás folyik az OR-ZSE-n

Az OR-ZSE rektora televízióinterjúban beszélt az egyetem távolléti oktatásáról és a felvételi adatokról.


„Nálunk továbbra is távolléti oktatás folyik, ugyanis a felsőoktatásban az a szabály, hogy a hallgatók kollégiumokat nem látogathatnak. Mivel az egyetemnek sok a vidéki kollégistája, ezért egyenlőtlenség alakulna ki, ha a budapesti diákok bejárhatnának” – jelentette ki szerdán Vajda Károly egyetemi tanár, az OR-ZSE rektora a Heti TV Pirkadat c. műsorában. A digitális vizsgázásról elmondta, azt tapasztalták, hogy csökkenti a vizsgadrukkot a hallgatókban, ugyanakkor technikai eszközöktől függ, így az OR-ZSE technikusa, Buttás Levente olykor segítséget nyújt az oktatóknak és hallgatóknak.

„Kétségkívül nehezebb a kapcsolattartás digitálisan, […] mindenki részéről adaptációt igényel, egy hétig tartott, amíg mindenki átállt erre az új rendszerre” – tette hozzá Vajda Károly, aki azt is elárulta, nagyon rövid idő alatt kellett 3-4 évet előreugrani, voltak is zökkenők, de sikerült kialakítani a távolléti oktatás kereteit az OR-ZSE-n.

PIRKADAT Breuer Péterrel: Dr. Vajda Károly

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Kérdésre válaszolva Vajda Károly arról is beszélt, hogy a bolognai rendszer bevezetésekor kialakított rabbihelyettesi képzés fokozatosan kivezetésre kerül és az OR-ZSE visszatér az egységes, osztatlan rabbiképzésre. Hozzátette, nagyon kevés rabbihelyettes szakos nem végezte el a rabbiszakot is, a képzés ösztönzőleg hatott a hallgatókra.

Mint mondta, az elmúlt másfél évben sikerült a judaisztika legjobb, nem a zsidósághoz kötődő személyiségeit is az intézménybe hozni, mint például Dobos Károlyt, aki „nemcsak a zsidó kultúrának egy szakavatott ismerője, de a középkori arab filozófiának is”.

A felvételi eljárások kapcsán elmondta, a pótfelvételi július végétől augusztus közepéig tart majd, de az már a mostani adatokból is látszik, hogy például a zsidó kultúratörténet mesterszakon duplájára nőtt a jelentkezők száma az egy évvel korábbi adathoz képest. Ugyanakkor a rabbiszakon például jelentős a csökkenés, tavaly tízen jelentkeztek, idén egy fő.


Nyitókép: Vajda Károly, az OR-ZSE rektora a Heti TV Pirkadat c. műsorában 2020. június 10-én (YouTube)