Vajda Károly: Továbbra is távolléti oktatás folyik az OR-ZSE-n

Az OR-ZSE rektora televízióinterjúban beszélt az egyetem távolléti oktatásáról és a felvételi adatokról.


„Nálunk továbbra is távolléti oktatás folyik, ugyanis a felsőoktatásban az a szabály, hogy a hallgatók kollégiumokat nem látogathatnak. Mivel az egyetemnek sok a vidéki kollégistája, ezért egyenlőtlenség alakulna ki, ha a budapesti diákok bejárhatnának” – jelentette ki szerdán Vajda Károly egyetemi tanár, az OR-ZSE rektora a Heti TV Pirkadat c. műsorában. A digitális vizsgázásról elmondta, azt tapasztalták, hogy csökkenti a vizsgadrukkot a hallgatókban, ugyanakkor technikai eszközöktől függ, így az OR-ZSE technikusa, Buttás Levente olykor segítséget nyújt az oktatóknak és hallgatóknak.

„Kétségkívül nehezebb a kapcsolattartás digitálisan, […] mindenki részéről adaptációt igényel, egy hétig tartott, amíg mindenki átállt erre az új rendszerre” – tette hozzá Vajda Károly, aki azt is elárulta, nagyon rövid idő alatt kellett 3-4 évet előreugrani, voltak is zökkenők, de sikerült kialakítani a távolléti oktatás kereteit az OR-ZSE-n.

PIRKADAT Breuer Péterrel: Dr. Vajda Károly

Uploaded by Heti TV on 2020-06-09.

Kérdésre válaszolva Vajda Károly arról is beszélt, hogy a bolognai rendszer bevezetésekor kialakított rabbihelyettesi képzés fokozatosan kivezetésre kerül és az OR-ZSE visszatér az egységes, osztatlan rabbiképzésre. Hozzátette, nagyon kevés rabbihelyettes szakos nem végezte el a rabbiszakot is, a képzés ösztönzőleg hatott a hallgatókra.

Mint mondta, az elmúlt másfél évben sikerült a judaisztika legjobb, nem a zsidósághoz kötődő személyiségeit is az intézménybe hozni, mint például Dobos Károlyt, aki „nemcsak a zsidó kultúrának egy szakavatott ismerője, de a középkori arab filozófiának is”.

A felvételi eljárások kapcsán elmondta, a pótfelvételi július végétől augusztus közepéig tart majd, de az már a mostani adatokból is látszik, hogy például a zsidó kultúratörténet mesterszakon duplájára nőtt a jelentkezők száma az egy évvel korábbi adathoz képest. Ugyanakkor a rabbiszakon például jelentős a csökkenés, tavaly tízen jelentkeztek, idén egy fő.


Nyitókép: Vajda Károly, az OR-ZSE rektora a Heti TV Pirkadat c. műsorában 2020. június 10-én (YouTube)