Válogatáskötet jelent meg Levendel László életművéből

Az egykori munkaszolgálatosból lett orvos megannyi tudományos közleményt és kötetet jegyzett, ebből válogattak az e-könyv szerkesztői.


A bori munkaszolgálatot túlélő, majd Szegeden orvosi egyetemre beiratkozó Levendel László később kétszáz hazai és külföldi orvosi közlemény szerzője volt, tanulmánykötetet, szakkönyveket írt.

„A kötet írásait negyed század tízszeres terméséből válogattuk. Igyekeztünk a »többdimenziós« orvosi pálya alakulását követni: ahogy mindig országos és egyetemes bajokra mutatott úgy, hogy közben az egyes emberre figyelt. És ahogy a gondozói hálózat építése, az egész egészségügyet reformáló javaslatai-kísérletei közben mindig konkrét személyeket gyógyított.
A különböző kiadóknál, folyóiratokban és napilapokban megjelent művek írásmódját egységesítettük és a mai helyesírást alkalmaztuk. Ahol pontos magyar kifejezést találtunk, kicseréltük az orvosi szakirodalomban használt latin szavakat. Sok tanulmányból – főként az ismétlések elkerülése miatt – rövidebb-hosszabb részeket húztunk, néhány helyen a kevésbé közismert kifejezéseket röviden magyaráztuk”

– írták az Egy ország gyógyítása c. válogatáskötet szerkesztői (Levendel Júlia és Horgas Judit), akik szerint szorongató a könyv aktualitása, hiszen valamennyi betegség, társadalmi baj statisztikai előfordulása durván megnőtt. Mint írták, arra törekedtek, hogy „az orvosokon, pszichológusokon, szociológusokon túl minél több nem szakmabeli olvasó számára is vonzó könyvet kínáljunk. Bízunk abban, hogy az írások szenvedélyessége, a magyar történelem és kultúrtörténet legszebb reformjavaslatait idéző tenni akarása segíthet elmozdulni a holtpontról”.

Az Egy ország gyógyítása c. e-könyvet a Liget Műhely Alapítvány jelentette meg 2020 elején. A kötet elérhető PDF formátumban ide kattintva. Emellett ezen a linken MOBI és EPUB formátumban is beszerezhető, így a legnépszerűbb e-könyvolvasókra is rá lehet tölteni.

Levendel Lászlót 2000-ben posztumusz Magyar Örökség díjjal tüntették ki. Akkor Hidvégi Máté, az OR-ZSE Scheiber Sándor-díjas, és Löw Lipót emlékplakettel elismert c. egyetemi tanára tartotta Levendel László laudációját. Hidvégi Máté az OR-ZSE honlapjának rendelkezésére bocsátotta a laudáció később könyvben is megjelent szövegét, ez ide kattintva (PDF) olvasható.

Levendel László
Orvos, tüdőgyógyász (Budapest, 1920 – Budapest, 1994). Házitanító, kórbonctani, kórszövettani asszisztens, botanikai munkatárs. 1941–1944-ig munkaszolgálatos, koncentrációs táborba kerül. A háború után kollégiumi titkár, igazgató. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1949-ben. 1949–52-ig a SZOTE, majd a Hódmezővásárhelyi Kórház Kútvölgyi szanatóriuma, 1952-től az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet orvosa, osztályvezető főorvosa. Az Alkoholizmus Elleni Bizottság elnöke. Az Alkohológiai Szakmai Kollégium elnöke, az Országos Alkohológiai Intézet igazgatója. Az Egészséges Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Címzetes egyetemi tanár. Az orvostudományok kandidátusa (1960) majd doktora (1970). 22 botanikai, 200 hazai és külföldi orvosi közlemény, hat szakkönyv, egy tanulmánykötet szerzője. (Forrás: Magyar Örökség. Laudációk könyve, 1995 – 1999. Magyarországért Alapítvány, Budapest, 2001, 451. o.)