Zsidó emlékek és értékek keresése – tanulmányi kirándulás a Balaton régióban

2019. május 12-13-án az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Egyházi/felekezeti közösségszervező szak mindhárom évfolyamának hallgatói tanulmányúton vettek részt a Balaton körül a zsidó örökségek nyomában. Győrfi Dorit beszámolója.


Első állomásunk Siófokon volt, ahol megnéztünk egy „új” zsinagógát, amelyet 1986. június 12-én Dr. Schőner Alfréd főrabbi avatott fel. Winkler Miksa, a közösség önkéntese fogadott minket, aki beszámolt arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a Siófokon nyaraló zsidókat becsalogatva fenntartsák a vészkorszak után jelentősen megfogyatkozott közösségi életet.

Ezt követően megtekintettük a Kálmán Imre Emlékházat, ahol Laki Judit, igazgató beszélt nekünk a világhírű operettszerző családjáról és későbbi életéről. A múzeumi élmény után végig sétáltunk a Batthyány utca villasora mellett, ahol egykor zsidó nagypolgárok nyaraltak és tették virágzóvá a település kulturális és gazdasági életét.

Tabon csoporttársunk, Benyes Tamás tartott színes, saját élményekkel fűszerezett előadást a helyi zsidóság múltjáról. Jó volt látni, hogy a tabi zsidóság szomorú eltávozása ellenére, a temető gondozott állapotban volt. Itt kiemelnék egy érdekességet, amely nem feltétlenül tűnik fel, amikor temetőt látogatunk. Két egymás melletti síron az alábbiakat olvashattuk: az egyiken dicső halált halt katonáról emlékeztek meg, aki hősiesen küzdött az első világháborúban, míg a másikon ez állt: elhurcolták, mert zsidó volt…

Keszthelyen Szarka Lajos történész volt az idegenvezetőnk. Megmutatta Simon Böske egykori szépségkirálynő (1929-ben Miss Európa volt), Básti Lajos színész és Goldmark Károly zeneszerző lakóházait. Meglátogattuk a zsidó udvart, majd a zsinagógát, ahol Szarka Lajos és Rejtő Gábor, a keszthelyi zsidó hitközség elnöke beszélt a város zsidó múltjáról és jelenéről. Megnéztük a zsinagóga mögött található ún. Bibliai Kertet is.

Másnap első állomásunk Tapolcán volt, ahol Hangodi László helytörténész tartott lenyűgöző előadást a tapolcai zsidó borászdinasztiákról. Csoportunkat érte az a megtiszteltetés, hogy elsőként láthattuk a felújítás alatt álló ó-zsinagógát és mikvét, majd a Berger család borospincéjét. Jó érzéssel hallgattuk, hogy bár László nem zsidó származású, mégis fontos küldetésének tartja, hogy feltárja az itt élő zsidóság történetét, és a megmaradt emlékeket megmutassa a lakosságnak és az érdeklődőknek.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Kővágóőrsön Nyiri Sándor csoporttársunk tartott beszámolót a településen korábban élő zsidó közösség életéről, és a megmaradt 1820-ban épült romos állapotban található zsinagógáról. Szomorú látvány volt, hogy az egykor virágzó és jelentős zsidó közösség által emelt zsinagóga mennyire leromlott és elhanyagolt állapotban van, így azt csak kívülről tudtuk megcsodálni.

Balatonfüreden először a Zsidó Kiválóságok Házában jártunk. Olti Ferenc és felesége, Dr. Szeszler Anna hozták létre ezt a különleges intézményt, és mutatták be csoportunknak, hogy milyen elgondolás alapján valósították meg ezt a remek, 21. századi technikát alkalmazó, zsidó hírességek munkásságát bemutató kiállítást. Sajnos áramszünet lévén nem tudtuk megtekinteni az interaktív kiállítást, de szerencsére biztosították számunkra, hogy visszatérhessünk, és pótoljuk az elmaradt élményt.

Programunkban szerepelt egy „balatoni” különlegesség is: vitorlázás a „magyar tengeren”, de bánatunkra a viharos időjárás ezt nem tette lehetővé. Sajnos az időjárás nem kifejezetten kedvezett szabadtéri programjainknak, de mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, járja végig szép időben, kényelmesen ezt az útvonalat, mert érdemes!

Egyúttal, mi harmadévesek, búcsúzunk is. A közösségszervező szakon ez az utolsó évünk, és egyben ez volt az utolsó kirándulásunk is hallgatóként. Köszönjük az egyetemnek az elmúlt három évet. Köszönjük a tudást, amit itt kaptunk, köszönjük az értékeket, amelyeket magunkévá tehettünk. Köszönjük minden tanárunknak, akik kísértek minket az úton (ki hosszabb, ki rövidebb ideig). De talán elsősorban azt köszönjük, hogy mi itt találkozhattunk! Hogy ez a szak jellegének köszönhető, vagy annak, hogy eleve ilyen emberek vagyunk, nem tudom. De egyet biztosan állíthatunk: mi itt egy második családot kaptunk!

Köszönjük, és hamarosan találkozunk…

Győrfi Dorit
Egyházi/felekezeti közösségszervező szak
III. évfolyam