11. osztályos tanulók látogatása a szécsényi zsidó temetőben.

2023- április 14-én a szécsényi zsidó temető hangtalan magányát egy iskolás csoport látogatása törte meg. A csoport vezetésére Farkas Róbert, az OR-ZSE Egyházi-felekezeti közösségszervező szak II. évfolyamos hallgatóját kérték fel. Az egyetem hallgatójának a kapcsolata és ismeretei a Szécsény városában valaha élt zsidó közösségéhez onnan származtatható, hogy kötelező gyakorlatának teljesítésében Szécsény város 1872-1895-ig fennmaradt izraelita anyakönyvi kivonatairól készült dia-kópiák digitalizálását vállalta feladatául, az anyag kutathatóságának megkönnyítésére. A Páter Bárkányi János Katolikus Iskola 11. osztálya Stayerné Szabó Violetta tanárnő szervezésében érkezett a helyszínre. A kirándulás előzménye volt, hogy a tanárnő a gyerekeknek Ács Irén fotóművész „Őrizd meg” című könyve alapján tartott ismeretterjesztő órákat a szécsényi zsidó közösség történetéről. A város zsidó közösségének emlékét felidézve merült fel a kirándulás lehetősége a helyi zsidó temetőbe.

Ekkor érkezett felkérés az OR-ZSE hallgatójához a tanárnő részéről, egy rövid előadás megtartására, a temető, a helyi zsidó közösség története, valamint az aktuális zsidó ünnepre a peszahra fókuszálva. Az időjárás nem járt a kirándulók kedvében, de sem az eső, sem a hideg kedvüket és kíváncsiságukat nem szegte. Egy rövid bemutatkozás és történeti bevezető után következhettek a kérdések. A megjelent diákok érdeklődése számos kérdést generált, amelyekre a szűkre szabott időbeni keretek ellenére remélhetőleg kimerítő válaszokat kaptak. A látogatás legérdekesebb pillanata az volt, mikor a korosztályuk technikai kompetenciáját felhasználva segítségül hívtak egy internetes fotós alkalmazást, melynek használatával térben és időben egyszerre sikeresen fejtették meg néhány héber nyelvű sírfelirat titkát.

A pedagóguskísérők elégedetten zárták a tanórát, a diákok érdeklődése és nagyszámú aktív részvétele reményt ad a folytatásra, amiben az OR-ZSE hallgatója további közreműködését felajánlotta.

A cikk írója Farkas Róbert az OR-ZSE Egyházi-felekezeti közösségszervező szak II. évfolyamos hallgatója.