A magyar zsidó dallamok éltető ereje

Interjúsorozatunkban végzett hallgatóinkat kérdezzük arról, hogy miért választották az OR-ZSE-t, hogyan hasznosították életük, pályájuk során az itt tanultakat. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen emlékeket őriznek egykori alma materükről és mit tanácsolnak az egyetem leendő hallgatóinak. Ezen a héten Dési Tamással, az előimádkozó képzés végzettjével, a zsidó kántor szakirányú továbbképzés hallgatójával készített interjúnkat olvashatjátok.

 

Mesélj kicsit magadról! Hol dolgozol, mivel foglalkozol jelenleg?

Dési Tamás vagyok, Budapesten születtem 1980-ban. Eredeti végzettségemre nézve politológus és újságíró vagyok. Két évig könyvkiadással foglalkoztam, majd tizenkét évig voltam a Mazsihisz külügyi referense, másfél éve amerikai multicégnél dolgozom. 2012-ben házasodtam, 10 éves kislányom és 7 éves kisfiam van. Családommal rendszeresen járunk zsinagógába. Az előimádkozó képzés után a kántor továbbképzésen folytattam tanulmányaimat, jelenleg a második év végén tartok.

Hogyan értesültél az OR-ZSÉ-ról, miért választottad a liturgiai képzéseinket?

Az előimádkozói és kántor képzésekre a rabbim és más ismerősök javaslata alapján jelentkeztem. Zeneileg testhezállónak éreztem, mert ének-zenei általános iskolába jártam (ez jó alapot adott), majd a gimnáziumi évek alatt doboltam, később, már a vallási életet elsajátítva sokat hallottam és hallgattam kortárs kántorokat.

Van-e valamilyen meghatározó emléked a képzésről, amit megosztanál?

Klein Ervin (Z”L) kezdett tanítani a Dózsa György úti, majd a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. Tudása, türelme, kedvessége és szerénysége rendkívül sokat jelentett nekem, útravalót adott a továbbiakra.

Hol sikerült elhelyezkedned a tanulmányaid révén?

Három éve a lágymányosi Bét Sálom zsinagógában teljesítek előimádkozói, kántori szolgálatot.

Mit üzensz a kántorképzés mostani és jövőbeli hallgatóinak?

A kántorság, mint annyi más szakma, egyben életmód, hivatás és az ember szeretetének egyik tárgya és célja. Folyamatosan fejlődni kell benne, miközben kapcsolatot ápolunk a közösség tagjaival, hallgatunk rájuk, egyben tanítjuk őket a kelet-közép európai, hagyományos és nagyon magyar zsidó dallamokra, amelyek csak a miénk, amelyekből táplálkozni kell, a közösség továbbélését hivatottak biztosítani.