A Pozsonyi ortodoxia nyomában – beszámoló a közösségszervező szak kirándulásáról

A zsidó kultúra és örökségvédelem keretében az egyházi/felekezeti közösségszervező szak első-, és másodéves, valamint végzős hallgatói, továbbá a judaisztika szak hallgatói, tanárainkkal együtt, Dr. Goldmann Mártával, Dr. Balogh Istvánnal, Dr. Hrbáček Magdalénával és Dr. Surányi Andrással tanulmányi kiránduláson vettek részt 2023. április 2-án Pozsonyban.

Megérkezésük után megtekinteték a Chatam Szófer Mauzóleumot a vártól délnyugatra, a Duna parti út mellett.

Az általa alapított jeshiva működése alatt több ezer magyarországi és külföldi hallgató vett részt az oktatásban. Iskolája a tudósok nevelésén kívül a széles tömegek számára is lehetővé tette a vallási ismeretek elsajátítását. A felszín alatti temetőben 23 sír és 41 különálló sírkő található. A sírhely a nemzetközi zsidóság egyik zarándokhelyévé vált.

A csoport idegenvezetője itt Viera Kamenická a Pozsonyi zsidó mesék és a Chatam Szófer a pozsonyi csodarabbi című könyvek szerzője volt. Ezt követően a zsidó múzeumot látogattuk meg, ahol Viera asszony hatalmas tudása és a zsidó kultúra iránti mély elkötelezettsége kápráztatta el egyetemünk hallgatóit.

Az ebéd után zsidó emlékhelyeket érintő közös séta következet Borka László történelemtanár, a Pozsonyi Kifli civil szervezet idegenvezetőjével. Az ortodox zsinagóga mellett megtekintették, Pozsony ikonikus látnivalóit, az úgynevezett zsidó utcát is, amelyből mára csak töredékek maradtak fenn.

Arthur Fleischmann szlovák születésű szobrász emléktáblájánál, aki úttörő szerepet játszott az akril perspex szobrászatban, meghallgatták Borka László történeteit az alkotó kalandos életútjáról. Következő állomásuk a régi pozsonyi élet úgynevezett kultúr utcája volt. A Ventúrska utcában megtekintették az 1847-ben alapított Steiner antikvárium emléktábláját, ami az alapításkor könyvesboltként működött.

A kiránduláson résztvevő egyetemi polgárok úgy érzik, hogy fantasztikus lehetőség számukra az a sok kirándulás, melyen az egyetem szervezésében részt vehetnek. Amellett, hogy a közös élmények során közösséggé kovácsolódnak, sokat tanulnak a zsidóság múltjáról és a fennmaradt örökséget megismerve igyekeznek ápolni a hagyományokat is.

Köszönetet mondanak Viera Kamenickának, a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeum munkatársának és Borka László történelemtanárnak a magasszintű előadásokért és idegenvezetésért, valamint Dr. Hrbáček Magdaléna tanárnőnek a pozsonyi és Dr. Goldmann Márta tanárnőnek az előkészítő szervezésért, Dr. Balogh István és Dr. Surányi András kísérő tanárainknak pedig az együttműködésért.

 

A beszámolót Baranyi Edit, első éves közösségszervezés szakos hallgató írta, a fényképeket Goldmann Márta készítette.