A SHIELD projekt első workshopja Rómában

„Nem lesz béke a világon a vallások közötti béke nélkül. És soha nem lesz béke a vallások között, ha nincs párbeszéd, amelynek két fogalomból kell kiindulnia: a szeretetből és a testvériségből”. Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Nader Akkad, a római Nagymecset imámja az első SHIELD szemináriumot, az Európai Unió Belső Biztonsági Alapja által támogatott projektet, amelynek célja a mecsetek, templomok, zsinagógák védelme a terrorizmussal szemben.

A SHIELD Projekt – Megoldások az imahelyek vallásközi védelmének fokozására a terrorveszéllyel szemben (SHIELD Project – Solutions to Enhance Interfaith protection of Places of Worship from Terrorist Danger) első, Olaszországban rendezett workshopjára 2022. december 1-jén került sor a római Nagymecset Aula Magna termében.
A 2022 januárjában kezdődő, 2023 decemberéig tartó SHIELD projektben tíz európai ország tizennyolc partnere vesz részt, köztük az OR-ZSE a MAZSIHISZ-szel együttműködve. A projekt középpontjában a bűnüldözési szervek, a helyi hatóságok, a különböző vallási vezetők és a gyülekezetek közötti együttműködés és párbeszéd fejlesztése áll.
A műhelytalálkozón a projekt tagjain kívül vallási vezetők is részt vettek, többek között Nader Akkad, a római Nagymecset imámja, Rav Scialom Bahbout velencei főrabbi, Jean Marie Gervais, a Római Szent Péter-bazilika prefektusa.
A találkozón részt vett prof. Menyhért Anna, egyetemünk oktatója, a projekt magyar munkacsoportjának vezetője, valamint Werner Gábor, a MAZSIHISZ védelmi vezetője, aki az egész projekt zsidó tematikájú feladataiért felelős.
A szeminárium panelbeszélgetésekből épült fel, melyeken nemcsak a SHIELD tagjai, hanem különböző testvér projektek, mint a PROSECUW, a PACTESUR, a NOTIONES, ProSPeReS képviselői is részt vettek, valamint az itáliai bűnüldözési szervek vezetői, többek között Federico Dellanoce, Torino rendőrségi főfelügyelője. A beszélgetések során a résztvevők értékelték a projekt első évében végzett terep- és kutatómunka eredményeit, a templomok, mecsetek, zsinagógák terrortámadásokkal szembeni jelenlegi és múltbéli kitettségét. Megvitatták a most érvényben lévő biztonsági és megelőzési intézkedéseket, valamint mérlegelték a lehetséges fejlesztéseket.
A panelbeszélgetéseket követően az olasz Társadalmi Innovációs Központ bemutatott egy terrortámadásokról szóló dokumentumfilmet, illetve a résztvevők megismerkedhettek egy terrortámadásokhoz kapcsolódó, edukatív valóságszimulációs programmal. A workshopot a SHIELD konzorcium kerekasztal-beszélgetése zárta, amely az első, nem online megrendezett találkozó volt a projekt idei év eleji indulása óta.
A műhelytalálkozó nemcsak a projekt résztvevői számára volt remek lehetőség, hogy személyesen is értékeljék az eddig elért eredményeket, hanem a számos meghívott előadónak, résztvevőnek és testvérprojektnek köszönhetően kitűnő alkalom volt a szakmai kapcsolatok további építésére is.

Az érdeklődők követhetik a projekt tevékenységét a weboldalon és a LinkedIn-en és a Twitter-en is.