A szovákiai ma7.sk hírportál beszámolója az OR-ZSE hallgatóinak galántai tanulmányútjáról

A cikk a galántai zsidó közösség jelenébe és múltjába is rövid bepillantást enged a tanulmányút apropóján. A beszámolóban videóinterjúban nyilatkoznak az OR-ZSE oktatói, Hrbácsek Noszek Magdaléna, Goldmann Márta és Balogh István, illetve a helyszínen a galántai zsidó közösség történetéről előadást tartó hallgatónk, Lénárt G. József is.

A cikk teljes terjedelmében az alábbiakban érhető el:

A maroknyi galántai zsidóság iránt a Budapesti Országos Rabbiképző Egyetem is érdeklődik – VIDEÓKKAL

A Budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (továbbiakban OR-ZSE) tanárai és hallgatói látogattak el Galántára novemberben, hogy minél többet megtudjanak a galántai zsidóságról, amely túlzás nélkül Közép-Európa legerősebb zsidó hitközségei közé tartozott a holokausztig. A tanárokat és hallgatókat Hrbácsek Noszek Magdaléna, az OR-ZSE felvidéki tanára vezette körbe nem csupán Galántán, hanem látogatást tettek a Szeredi Holokausztmúzeumban is.

Itt elérhető a cikk szlovák nyelvű változata.

Prednáška: Galantská ješiva v kocke :: BABELE – Všetko zo života Židov (nielen) na Slovensku

Oživiť, vysvetliť či priblížiť fungovanie významnej ješivy v Galante dnešnému človeku, to bol jeden z cieľov prednášky Józsefa C.Lenárta, študenta Židovskej univerzity v Budapešti, ktorá odznela v nedeľu 6. novembra 2022 v Galante. Na úvod vysvetlil samotný pojem ješiva. Niet pochýb, že židovstvo považuje vzdelanie a vzdelávanie za jednu zo svojich priorít.