„Az egyetlen valódi támasz csakis a közösség”

Interjúsorozatunkban végzett hallgatóinkat kérdezzük arról, hogy miért választották az OR-ZSE-t, hogyan hasznosították életük, pályájuk során az itt tanultakat. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen emlékeket őriznek egykori alma materükről és mit tanácsolnak az egyetem leendő hallgatóinak. Ezen a héten Harsányi Lajossal, az egyházi/felekezeti közösségszervező alapszak végzettjével készített interjúnkat olvashatjátok

 

Mesélj kicsit a szakmai életutadról! Hol dolgozol, mivel foglalkozol jelenleg?

A Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének filozófia szakos hallgatója vagyok, valamint Bécsben élek, és filmművészettel foglalkozom.

A továbbtanuláskor honnan értesültél az OR-ZSE-ról, miért választottad az Egyházi/felekezeti közösségszervező szakot?

Barátokon keresztül értesültem, de már korábban is hallottam az OR-ZSE-ról, hiszen, egy egyedülállóan nagy múltú intézményről van szó.

Az Egyházi/felekezeti közösségszervező szakon tanultak hogyan hasznosultak a későbbi életed, munkád során?

A szakon nagyon alapos oktatásban részesültem, ami lehetővé tette, hogy mesterképzésen is akadályok nélkül folytathassam a tanulmányaimat. Az alapképzésem megszerzett tudására mindig támaszkodhatok, és nem csupán elméleti, hanem gyakorlati hasznossággal is bír.

Mennyire valósult meg az egyetem alatt elképzelt pályaképed?

Egyelőre teljes mértékben, ugyanis azon a szakon tanulok épp, ahol folytatni szerettem volna.

Mi az, amit az Egyházi/felekezeti közösségszervező szakon tanultakból a legfontosabbnak tartasz?

A zsidó egyházi közösségszervező, egy olyan területét fedi le a foglalkoztatottságnak, amire korunkban annál is nagyobb szükség van, mint amilyennek látszik. A pandémia rávilágított arra, hogy az ember társadalomban való működése nem csak egy hangzatos idea. Az egymástól való elidegenedésre csak ráerősített a háború kitörése, és az azzal járó gazdasági nehézségek. Ilyen bizonytalan időszakban az egyetlen valódi támasz csakis a közösség, és az egymással töltött programok által megvalósulandó élményképzés. Ennek megvalósításához szerteágazó tudásra és képzettségre van szükség, ami e helyen megszerezhető.

Mit szerettél legjobban az OR-ZSE-n? Mik voltak a kedvenc óráid, témaköreid?

Teoretikus beállítottságú emberként leginkább a liturgikát és a judaisztikát emelném ki. Ez kapcsolatban áll azzal, hogy tanulmányaim alatt kezdtem el mai napig folyamatban lévő kutatómunkám, aminek témája a zsidó funerális kultúra. Ehhez minden segítséget megkaptam, és mind a mai napig meghatározó az életemben mindaz, amit az OR-ZSE-n tanulhattam.

Van-e valamilyen kedves emléked, amit megosztanál?

Nehéz lenne egyet kiemelni, hiszen olyan nagyszerű oktatók foglalkoztak velünk, olyan jó volt a közösség, és minden nap remek hangulatban telt. Talán épp ez a kiemelendő az OR-ZSE-n, hogy az ember valóban otthon érezheti magát, magasfokú segítséget kap és mindenkiből azon a területen hozzák ki a maximumot, amiben a legjobb. Ilyesfajta pozitív közeget máshol azóta sem tapasztaltam.

Mit üzensz a szak mostani és jövőbeli hallgatóinak?

A jelenlegi hallgatóknak azt üzenem, hogy öröm, hogy vagytok, és szívből kívánok sok sikert! A jövőbeli hallgatóknak pedig azt üzenem, hogy bátran mondjátok el ötleteiket, akár programokkal, akár kutatómunkával kapcsolatban, mert minden esetben támogatásra találtok. Az OR-ZSE-n nem egy Neptun-kód vagy, hanem egy gondoskodó közösség tagja!