Dunai Andrea: „Zsidó lovak” a német megszállás évében – OR-ZSE Szabadegyetem

Az OR-ZSE Szabadegyetem következő programja keretében november 21-én Dunai Andrea tart előadást „Zsidó lovak” a német megszállás évében címmel. Dunai Andrea Magyarországon és Berlinben élő tudományos újságíró és proveniencia-kutató (proveniencia=eredet, származás). Mesterdetektívként nyomoz a szerző a levéltárakban, munkájából pedig kirajzolódik a közös magyar-német szervezéssel elhurcolt értékek története a restitúció – vagy épp az elcsaklizás – pillanatáig. Dunai Andrea könyve úgy szól a téma iránt érdeklődőhöz – legyen akár laikus vagy akár professzionális olvasó –, hogy miközben nyomoz, kutat, mesél, addig végig megtartja a figyelmet. Olvasmányos, miközben tudományos is, viszont az utóbbival nem válik a szikár tudomány martalékává. Mindezek alapján egy lehengerlő kutatómunka tanúsítványa is a könyve. 

Időpont: 2022. november 21. 18.10 óra
Kapcsolódási link: ITT.

Könyvei:

Az évszázad jóvátételi pere (2009)
Hatvany Ferenc, a „cukorbáró”, festő és műgyűjtő 1944-ben életét mentve rejtőzködött, miközben palotáit a német megszállók vették birtokba. a háború végén hiába kereste híres gyűjteményének legjobb darabjait. halála után hozzátartozói Hans Deutschot, a neves jóvátételi ügyvédet bízták meg, hogy érvényesítse kárpótlási igényüket a Szövetségi Köztársasággal szemben. A könyv voltaképpen Deutsch ügyvéd története, aki számos sikeres ügy után ebbe a próbálkozásába belebukott. Jóllehet, a bonni Pénzügyminisztériumnál elérte, hogy az örökösöknek 35 millió márkát megítéljenek, 1964-ben letartóztatták és vádat emeltek ellene csalás és hamis tanúzásra való rábírás miatt. Bebörtönzését akkoriban az NSZK történetének legnagyobb botrányaként emlegették. A per 1973-ban felmentő ítélettel végződött, Deutsch azonban nem kapta meg a megítélt kártérítést, ügyvédi karrierjének befellegzett. Nagyjából ugyanebben az időben zajlott hatvankétezer magyar zsidó kártérítési eljárása és a magyar-nyugatnémet diplomáciai kapcsolatok rendezése. Dunai Andrea, Berlinben élő kutató számos német és magyar levéltár anyagára támaszkodva dolgozta fel ezt a drámai történetet, amelynek során humánus megfontolások ütköztek kőkemény érdekekkel, emberi erények és gyarlóságok mérettek meg végsőkig kiélezett konfliktushelyzetekben.

Levelek a hontalanságból (2013)
Levéltári források és korabeli sajtóanyagok alapján rekonstruálta a magyar-zsidó hontalanok életét a nyugati megszállási övezetekben. Három testvér – Jakab, György és Jolán – fiktív levelezésén keresztül ábrázolja a német lágerből szabadult, a Holokauszt elől tengerentúlra emigrált és a Magyarországon maradt zsidó ember sorsát, dilemmáit, kételyeit és reményeit.

Javak sorsa (2019) Az 1944-45-ben Magyarországról elvitt értékek nyomában
Mesterdetektívként nyomoz a szerző a levéltárakban, munkájából pedig kirajzolódik a közös magyar-német szervezéssel elhurcolt értékek története a restitúció – vagy épp az elcsaklizás – pillanatáig. Dunai Andrea könyve úgy szól a téma iránt érdeklődőhöz – legyen akár laikus vagy akár professzionális olvasó –, hogy miközben nyomoz, kutat, mesél, addig végig megtartja a figyelmet. Olvasmányos, miközben tudományos is, viszont az utóbbival nem válik a szikár tudomány martalékává. Mindezek alapján egy lehengerlő kutatómunka tanúsítványa is a könyve.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

(nyitókép: dokk.hu)