Elhunyt Prof. Dr. Haraszti György történész

Hetvenhat éves korában meghalt Haraszti György történész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem volt tanszékvezető tanára, számos tudományos könyv szerzője, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont és az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány volt kuratóriumi elnöke.

Haraszti György közvetlenül a holokauszt után, 1947-ben született Nyíregyházán, ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelyet a ’67-es háború tett öntudatos zsidóvá, Scheiber Sándor kidusai pedig zsidó bölcsésszé, hatalmas történeti időszakokat átfogó tudású történésszé.

A Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán diplomázott 1970-ben, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakán szerzett újabb diplomát 1981-ben. A Budapesti Műszaki Egyetemen lett egyetemi doktorrá (biokémia, 1973), PhD fokozatát pedig az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) szerezte meg (történelem, vallásbölcselet, 2004). Ugyanitt habilitált történelemből 2005 során.

Haraszti György 1982-ben lett Budapest Főváros Levéltárában csoportvezető, majd 1984-ben tudományos titkár. 1992-től 1997-ig az Amerikai Alapítványi Iskola és Gimnázium főigazgatójaként, majd 2000-től két évig a Budapesti Európa Intézet általános igazgatóhelyetteseként tevékenykedett. 1998-ban kezdte meg együttműködését az OR-ZSÉ-vel, ahol a Történelem- és Vallásbölcseleti Tanszéket vezette.

Haraszti György egyéb meghatározó tudományos és közéleti szerepeket is magára vállalt: 1994–1998 között a Magyar–Zsidó Levéltár igazgatójaként, 2011-től a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnökeként, valamint a Scheiber Sándor-díj odaítélését meghatározó kuratórium tagjaként is tevékenykedett. Az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (Csányi u. 5.) kuratóriumi elnöke volt 2018-2020 között.

2003-ban kapta meg a Scheiber Sándor-díjat.

Legyen neki könnyű a föld!