Emléktábla avatás Kunhegyesen

2024. június 16-án a kunhegyesi gettóból elhurcoltak tiszteletére a vasútállomás falán emléktáblát avattak. A táblát az OR-ZSE Egyházi/felekezeti közösségszervező szakjának diákjai és oktatói állíttatták a Wallenberg Egyesülettel közösen, közadakozásból, valamint az érintett önkormányzatok támogatásával. A megemlékezésen kb. 200 fő vett részt, köztük a térség elöljárói, valamint a Kunhegyesi Református Általános iskola diákjai is. 

Az OR-ZSE Egyházi/felekezeti közösségszervező szakos hallgatói három éve foglalkoznak Ember Mária munkásságával, így évente tartanak megemlékezéseket és előadásokat szülőhelyén, Abádszalókon, ahonnan 1944. május 16-án családjával együtt elhurcolták először a kunhegyesi gettóba, majd egy hónappal később a szolnoki cukorgyárhoz, és onnan Auschwitzba, illetve a szerencsésebbeket Strasshofba. Hajtűkanyar (1974) című önéletrajzi ihletésű dokumentumregényében írja le a kunhegyesi Hatház negyedben felállított gettóban eltöltött közel 30 napot, ahol az abádszalókiakon kívül a tiszaderzsi és a kunhegyesi zsidókat, kb. 280 embert tartottak fogva nyomorúságos körülmények között.

Az ünnepségen Dr. Verő Tamás főrabbi mondott gyászimát az elhurcoltak emlékére, közreműködött Handó István, egyházi/felekezeti közösségszervező szakos és kántor szakirányú továbbképzésen résztvevő hallgatónk. Az ünnepséget követően hallgatóink Tisza-tavi hajókázáson vehettek részt az abádszalóki polgármester meghívására és vezetésével.