Házasság és politika Izraelben – beszélgetés

A Kilátás a hegyről a Külügyi és Külgazdasági Intézet podcast-csatornája. Ezen a felületen beszélgetett Dr. Balázs Gábor egyetemi docenssel, az OR-ZSE rektorhelyettesével Dr. Odrobina László, a KKI vezető kutatója.

A magyar kormány már régóta támogatja a család fogalmának a hagyományos zsidó-keresztény alapokon történő jogi lekövetését, sőt a Fidesz aktuális külpolitikai szövetségkeresése is zászlajára tűzi a közös családfelfogást. Ezzel a magyar politikai élet egy lépést tett abba az irányba, amit Izraelben lehet tapasztalni az ügyben: a házassággal kapcsolatos vallási megfontolások és felfogások ugyanis ott már évtizedek (illetve mutatis mutandis évszázadok, évezredek) óta folyamatos politikai vita tárgyát képezik, ezért a téma mai magyar kiemeltségének ismeretében jobban érthető a zsidó állam házassággal és családjogi szabályozással kapcsolatos problémájának bel- és külpolitikai fontossága.

A teljes beszélgetést az alábbiakban hallgathatják:

Kilátás a hegyről 2021/20: Házasság és politika Izraelben by KKI/IFAT

A hónap elején Magyarországon konkrét politikai témává vált az a nyilatkozat, amit 14 keresztény és zsidó vallási közösség vezetői tettek Karácsony, illetve Hanuka alkalmából a családdal kapcsolatosan – majd egyik-másik egyház visszavonta vagy korrigálta az ott leírtakat.