Király Mátyás, az elfeledett zsidó örökség kutatója

Interjúsorozatunkban végzett hallgatóinkat kérdezzük arról, hogy miért választották az OR-ZSE-t, hogyan hasznosították életük, pályájuk során a Nálunk tanultakat. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen emlékeket őriznek egykori alma materükről és mit tanácsolnak az egyetem leendő hallgatóinak is. Ezen a héten Király Mátyást, a judaisztika alapszak és a zsidó kultúratörténet mesterszak egykori végzettjével készített interjúnkat olvashatják.

Király Mátyás vagyok, a családommal Budapesten élek. A családban a zsidóság fontos összekötő kapocs volt, a sábátokat, és a nagy ünnepeket is megtartottuk. Pár szarvasi tábor után tovább erősödött a judaizmus iránti érdeklődésem, így amikor elvégeztem a gimnáziumot, édesapám ajánlására az OR-ZSE-ra jelentkeztem.

Mesélj kicsit a szakmai életutadról! Hol dolgozol, mivel foglalkozol jelenleg?

Az OR-ZSE-n megtaláltam az utamat a sírkövek kutatásában. A tanáraim, Oláh János – legyen áldott az emléke – és Balogh István segítettek ebben a munkában, és azóta több mint 150 hazai és külföldi temetőben voltam és kerestem azt, hogy a sírkövek miről mesélnek. Egy instagram-oldalon szoktam megosztani az útjaimat, amely egészen nagy nézettséggel működik. Ennek révén a fiatalabb korosztály széles körei ismerhetik meg az elfeledett zsidó örökséget. Tanulmányaim során Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójának óráira is jártam, aki egyik alkalommal behozott minket a Levéltárba. Rögtön elvarázsolt, amit itt tapasztaltam. Az OR-ZSE végeztével itt kaptam munkát, amely azóta a hivatásommá vált.

A szakon tanultak hogyan hasznosultak a későbbi életed, munkád során?

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a Levéltárba kerültem, itt mindent fel tudok használni abból, amit az OR-ZSE-n tanultam. A héber nyelvtudás, a történelmi és vallási ismeretek mind a levéltári munkám, mind a sírkőkutatás terén hasznosulnak.

Mit szerettél legjobban a Zsidó Egyetemen? Mik voltak a kedvenc óráid, témaköreid?

Ami a kedvencemnek mondhatok, az a reggeli tanistentisztelet volt, amikor elsajátítottam egyrészt a héber olvasást, másrészt az imák rendjét, a dalokat, és a tóraolvasást is közelebbről láthattam. A történelemórákon sokféle nézőpontból ismerhettük a zsidóság történetét. Nagyon szerettem Zima András óráit, aki a korabeli sajtóforrások felhasználásával tanította a történelemet.

Van-e valamilyen kedves emléked, amit megosztanál?

Nagyon megható, és fontos emlékként marad meg bennem, hogy az egyik egyetemi hanukai ünnepség alkalmával én gyújthattam meg a gyertyákat és mondhattam el az áldást.

Mit üzensz a szak mostani és jövőbeli hallgatóinak?

Annak, aki szeretné megismerni és megtapasztalni a zsidóság ősi és meghitt hagyományait, annak az OR-ZSE remek választás.

A képeket készítette: Király Mátyás