Járjuk be együtt Magyarország csodálatos zsinagógáit! – Virtuális séták, ismeretterjesztés, adománygyűjtés

Virtuálisan is bejárhatóvá vállnak Magyarország legszebb zsinagógái. A MAZSIHISZ és a Cödokó Alapítvány közös projektjében virtuális, háromdimenziós túrák keretében már öt zsinagóga vált látogathatóvá és hamarosan további négy csodálatos hellyel bővül a lista!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége új online felületet indított, ahol sokat tanulhatunk a zsidóságról, a fotelben ülve bebarangolhatjuk az ország legszebb zsinagógáit, sőt, adományainkkal akár fontos ügyeket is támogathatunk – egyetlen felületen, egyetlen kattintással.

A virtuális bejárás remek lehetőségeket rejt nem csak a zsinagóga, de az adott közösség mélyebb megismerésére is. A nézelődésen túl különböző tartalmak “jönnek velünk szembe”. A virtuális térben elhelyezett ismeretterjesztő tartalmak bemutatják az adott zsinagógát, az azt használó közösség múltját és részben képet adnak a zsidó hagyományokról is.

A 3D bejárás egyszerre nyújt turisztikai élményt és ad lehetőséget a figyelemfelkeltésre és ismeretátadásra, ami különösen fontos, hiszen a tematikus virtuális séták és az ehhez kapcsolódó tudástár többek között az ismeretterjesztés és az iskolai oktatás támogatására jöttek létre.

Megalkotásuk során fontos volt, hogy a közoktatásban résztvevők egy új, innovatív eszközt kaphassanak a tananyag átadására és befogadására.

(A pedagógusok munkáját megkönnyítendő elsősorban a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (Milev) által kidolgozott színvonalas oktatási honlapokra, múzeumpedagógiai kiadványokra és adatbázisokra épül az elérhető ismeretanyag.

A virtuális sétákhoz kapcsolódóan, tantárgyakra bontva kérdéssorokat állítottak össze, amelyek a pedagógusok óravázlataiba illeszthetők. Ezáltal a 3D túrák és az ezekhez kapcsolódó tudástár egyaránt beépíthető a történelem, művészettörténet, földrajz, esztétika, etika, hittan órákba is.

A virtuális projekt harmadik eleme az adománygyűjtés. Itt olyan közösségi kezdeményezésekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek az élő zsidó közösség igényeit szolgálják, illetve a zsidó közösség által nyújtott szolgáltatásokra, amelyek zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt segítenek. A konkrét projektek támogatásán túl, fontos cél az adományozási kultúra fejlesztése, illetve a figyelem felhívása az innovatív kezdeményezésekre. Adománygyűjtő oldaluk lehetőséget biztosít arra, hogy támogatásával bárki bekapcsolódjék a közösség ügyeibe.

A zsinagógákért, az adományozási lehetőségekért, illetve további információért kattintson ide!


A projektben az Ergomania Kft. (www.ergomania.hu) végezte a UX és UI tervezést, fejlesztette a keretrendszert, a 3DIM (www.3dim.hu) készítette a virtuális túrákat az amerikai Matterport és az izraeli Treedes segítségével. A tartalmakat a MAZSIHISZ és a Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársai állították össze. A projekt költségvetése közel 20.000.000.- Ft, melynek 60 %-át a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt pályázati támogatásából, 30 %-ot a Zsidó Világkongresszus támogatásából, 10 %-ot pedig a MAZSIHISZ támogatásából fedez a Cödoko Alapítvány.

 


(Borítókép: Szegedi új zsinagóga, Forrás: mazsihisz.hu)