Kirándulás Abádszalókra – Ember Mária nyomában

Kirándulás Abádszalókra – Ember Mária nyomában

A tavalyi sikeres kapcsolatfelvétel és előadások után (https://or-zse.hu/dijatado-es-tanulmanyi-kirandulas-abadszalokon-ember-maria-nyomaban/), 2023. június 18-án második alkalommal látogattak el az OR-ZSE Egyházi/felekezeti közösségszervező szak hallgatói, az OR-ZSE oktatói (Dr. Goldmann Márta, Dr. Háberman Zoltán, Zolnay János) és a Wallenberg Egyesület tagjai Abádszalókra, Ember Mária szülőhelyére, hogy előadásokkal és emlékhelyek felkeresésével megemlékezzenek az írónő munkásságáról és példamutató életpályájáról.

Az idei egy napos tanulmányi kirándulást a szak végzős hallgatói szervezték. Nagy örömünkre szolgált, hogy az Ember Máriáról elnevezett városi könyvtár vezetője, Bordás Judit, és a helytörténész, Pacsai Norbert mellett a délelőtti előadásokon részt vett a település polgármestere, Balogh Gyula, valamint Münz András író, holokauszttúlélő, és Víg Márta kunhegyesi helytörténész is.

Az első előadást az OR-ZSE Művelődés- és kultúrtörténeti Tanszék mester szakán végzett hallgató, Glebov Melinda tartotta, „Ember Mária a diktatúrák árnyékában” címmel, melyben ismertette az írónő életútját külön kiemelve rendkívüli emberségét és bátor kiállását. Őt követte Víg Márta kunhegyesi helytörténész, aki a nagykunsági zsidóság emlékezetéről tartott rendkívül informatív és megérintő beszámolót, majd Pacsai Norbert, „Norci” bácsi következett, aki személyes emlékeit osztotta meg Ember Máriáról.

Délután a társaság közösen megtekintette az abádszalóki, majd a kunhegyesi zsidó temetőket. 2024-ben, a holokauszt 80. évfordulója alkalmából, Egyetemünk, a Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont és a kunhegyesi önkormányzat emléktáblát szeretne emelni a Kunhegyesről elhurcolt zsidók tiszteletére. Ember Máriáékat Abádszalókról a kunhegyesi Hatház negyedben felállított gettóba szállították, ahol egy hónapig sínylődtek nyomorúságos körülmények között, mielőtt a szolnoki Cukorgyárnál levő gyűjtőtáborba kerültek, majd onnan ki Auschwitzba, a szerencsésebbek pedig az ausztriai Strasshofba jutottak. Kirándulásunkat Kunhegyesen fejeztük be, ahol bejártuk az emléktábla avatás lehetséges helyszínét.

A szomorú történetektől megrendülve, de a régi és új abádszalóki és kunhegyesi barátainkkal közösen eltöltött tartalmas nap után örömmel a szívünkben tértünk haza alföldi kirándulásunkról a rekkenő hőségben.

Dr. Goldmann Márta
szakfelelős
egyházi/felekezeti közösségszervező szak