„Kölesdről indultam…” – Tanulmánykötet Oláh János z”l emlékére

2022. november 28-án a Magyar Tudományos Akadémián került bemutatásra Oláh János z”l (1959-2020), Egyetemünk egykori professzorának, rektorhelyettesének, a Judaisztikai Tanszék alapítójának „Kölesdről indultam…” címmel megjelent emlékkötete.

A nívós kiállítású, 451 oldal terjedelmű emlékkönyv Tanár úr érdeklődési körének megfelelően a judaisztika, zsidó néprajz, a Rabbiképző intézménytörténetéhez kapcsolódó tanulmányok mellett személyesebb hangvételű írásokat is közöl, a végén pedig Tanár úr életének utolsó hónapjaiból származó, az egész kötetnek is címet adó önéletírása is helyet kapott. A szerzők mindannyian több szállal, barátként, kollégaként, tanítványként kötődtek elhunyt professzorunkhoz.

A meghitt hangulatú eseménynek méltó teret adott az MTA patinás épülete, ahol Tanár úr tisztelői, volt kollégái és tanítványai gyűltek össze. Az estet levezette és az emlékkönyvet bemutatta a kötet szerkesztője, Balogné Tóth Katalin, a BTK Néprajztudományi Intézet kutatója. Az ünnepélyes hangulatot emelte Tóth-Takáts Judit, az OR-ZSE egyetemi adjunktusa, aki Fanny Hensel (Felix Mendessohn nővére) kevéssé ismert darabjaiból adott elő részleteket.

Oláh tanár úr sokrétű munkásságáról kerekasztal-beszélgetés keretében az OR-ZSE Judaisztikai tanszékének megbízott vezetője, egykori tanítványa és utódja, Balogh István, gimnáziumi, majd egyetemi oktató kollégája, Peremiczky Szilvia, az OR-ZSE Zsidó kultúratörténet szakának szakfelelőse, valamint kutatótársai, Mikos Éva és Tamás Ildikó, a BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársai emlékeztek meg

Fotó: R. Tóth Sándor