Közösségszervező szak konferenciája ELTE hallgatóknak

Múlt héten, május 5-én az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Közösségszervező szak oktatói és hallgatói „MI A MANÓ – avagy, hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos gyerekeknek?”  –  címmel szerveztek konferenciát, elsősorban tanító szakos hallgatók számára.

A közel ötven fő résztvevőt megérkezésükkor a III. éves közösségszervező hallgatók a kapuban fogadták, majd az intézmény történetét mesélve körbe vezették őket Európa legrégebbi ma is működő zsidó felsőoktatási intézményének épületében. A zsinagóga bemutatása után, Dr. Tamási Balázs könyvtárigazgató nyújtott betekintést az egyetem könyvtárának történetéről és gyűjteményéről.  A konferenciát Handó István, a közösségszervező és előimádkozó-kántor szak hallgatója nyitotta meg egy ima eléneklésével, majd ezután Dr. Komoróczy Szonja oktatási rektorhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket.

Ahhoz, hogy egy befogadó, nyitott és szabad világban éljünk, a tudáson, az ismereten át vezet az út.(…) Bízom benne, hogy a mai nap során sikerül betekintést nyújtanunk ebbe a világba, és a hallgatóság ösztönzőt tud kapni arra, hogy a zsidóság vallása, története mellett merjen más kultúrákról, kisebbségben lévő emberekről, helyzetükről, és problémáikról beszélgetni már egészen kicsi gyerekekkel is, és így elérni, hogy nagyobb empátiával és nyitottsággal közelítsenek egymáshoz később, idősebb korukban.”- mondta nyitóbeszédében Dr. Goldmann Márta.

Egy rövid bemelegítő kvíz után a nap további részében a könyvek és különböző korosztályoknak szóló zsidó tematikájú mesék álltak a középpontban. Dr. Komoróczy Szonja oktatási rektorhelyettes interaktív előadásához a Szipurka nevű kiadványt használta alapul, Bese Rebeka tanító, egyetemünk másodéves hallgatója a „Tomi harmadik születésnapja” című Jad Vasem által kiadott oktatásmódszertani anyagot mutatta be. A történet egy hároméves zsidó kisfiú szemszögén keresztül mesél a Holokauszt során átélt eseményekről, Bese Rebeka pedig számos különböző módszert is mutatott, amivel az alsó tagozatos gyermekek számára is feldolgozhatóvá válnak a történetben elhangzó megpróbáltatások. Dr. Hrbácsek Magdaléna főiskolai docens, Dombi Gábor egyetemi tanársegéd, Szilágyi Erzsébet egyetemi oktató és Kocsis Attila harmadéves hallgató pedig mini könyvbemutatót tartottak, melyben szó esett a Pozsonyi Kifli kiadásában megjelent zsidó mesék sorozatról és a Francesco Tirelli fagylaltozója  című könyvről is.

A napot Dr. Surányi András egyetemi docens zárta, aki összegezte a nap során szerzett élményeket és tapasztalatokat, de természetesen nem hagyhattuk, hogy vendégeink üres kézzel távozzanak, így minden résztvevő egy ajándék Szipurká-val és kézzel készített mágneses könyvjelzővel tért haza.

Az ELTE tanítóképző hallgató így értékelte a rendezvényt: „Köszönöm szépen a mai napot! Nekem csodálatos élmény volt ott lenni, egyrészt, mert mindig csak biológus konferenciákon mozgok, és ez most teljesen más élmény volt. Másrészt, annyira fantasztikusan nyitottak voltak, tényleg! Fura, de ilyet, mint ott, nem szoktam érezni, pedig nagyon fáradtan érkeztem… Leírni meg pláne nem… …de olyan volt, mintha egy szentélybe érkeztem volna, ahol kinyitották a lelkem és végig a kezükben tartották…”

A beszámolót és a fényképet Lübeck Judit másodéves hallgató készítette.