A Jeruzsálemi Héber Egyetemről voltak vendégeink az OR-ZSE-n

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a jeruzsálemi Héber Egyetem intenzív kapcsolatokat tart fenn. Ennek eredményeként 2022. július 5-én, 16 izraeli szociális munkás hallgatót fogadott a zsidó közösség Magyarországon. Dr. Háberman Zoltán tanszékvezető egyetemi docens az OR-ZSE részéről vett részt a programban.

A jeruzsálemi Héber Egyetem egyik kurzusa a magyarországi társadalom szociális kérdéseivel foglalkozik és ennek keretében szakmai tapasztalatszerzésre érkeztek a diákok dr. Katz Katalin izraeli professzorasszony vezetésével. Dr. Katz Katalin a Héber Egyetem professzora jól tud magyarul, gyakran tart kurzusokat nem csak az OR-ZSE, de az ELTE szociális munkás szakán is.

A diákoknak sűrű programjuk volt. Ellátogattak az Újpesti Zsidó Szeretetotthonba, ahol Deutsch Márta igazgatóasszony vezette körbe a hallgatókat. Az Otthon szakmai programjáról adott tájékoztatást a diákoknak. Ezután a hallgatók megismerték az Újpesti Szakszociális Otthont is. (Isreal Sela-ról elnevezett fogyatékosok otthona). Itt megtekintették a fogyatékos lakók egyik foglalkozását is. Az izraeli diákok nagy érdeklődéssel kérdeztek és érdeklődtek a magyar idősek és fogyatékos emberek helyzetéről is. Az Újpesti Zsinagóga és mártír-emlékműve is megérintette a hallgatókat. Itt Szerdócz Ervin főrabbi beszélt a hallgatóknak az újpesti zsidóság történetéről, a neológia kialakulásáról. Délután a diákok és tanáruk az OR-ZSE-ra látogattak, itt találkoztak a magyar szociális munkás szak hallgatóival, tanáraival. Többek között dr. Kárpáti Judit egyetemi docenssel, aki héberül tartott előadást az OR-ZSE történetéről. Zolnay János pedig a magyar szociális helyzetről tájékoztatta a hallgatókat. A hét további részében az izraeli egyetemisták a hajléktalanság és a szegregátumokban élő cigányságról is személyes, gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek. Dr. Katz Katalin és az izraeli hallgatók köszönetet mondtak az izgalmas élményekért és a zsidó közösség szociális tevékenységeket bemutató magas színvonalú előadásokért.