Megemlékezés és évnyitó tanulmányi kirándulás Tatán

2022. szeptember 4-én az Egyetem zsidó közösségszervező és judaisztika szakos hallgatói Tatára látogattak, ahol megemlékezést tartottak és közösen káddist mondtak prof. dr. Oláh János z’l, egyetemünk egykori rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének sírjánál, majd tanulmányi kirándulás keretében megismerkedtek a város épített zsidó örökségével.

Az egyházi/felekezeti közösségszervező és judaisztika szakos hallgatók tanáraik, barátok és családtagok körében, szeptember 4-én Tatán jártak Dr. Goldmann Márta szakfelelős szervezésében.

A 46 fős csoportot Szűcs József a Kuny Domokos Múzeum munkatársa fogadta és vezette végig az úton, megállva a nevezetességeknél és mesélt a látottakról.

Megismertük az Angolpark történetét. A séta, az 1772-ben – Fellner Jakab építész tervei alapján – épült Pezsgőgyártól indult. Gróf Esterházy Ferenc által 1905-ben megalapított pezsgőgyár napjainkban ismét üzemel.

Elhaladtunk a Cseke tó mellett, melynek természetes forrását egy építkezés miatt sajnos elzárták, de így is jelentős az élővilága. A park legfontosabb látványosságai: a Kazinczy-pad, az Esterházy Nyári Lak, parkjában a szabadtéri színpad, a török mecset, a műromok.

A Garda-tóra emlékeztető, festői szépségű Öreg-tó partján 1770-ben épült fel Fellner Jakab tervei alapján az Esterházy kastély, amelynek történetéről itt olvashattok.

Kiadós séta után jutottunk el a Kálvária-dombig. A Kálvária utca 61. alatt található a magas kőfallal körülvett műemlék zsidó temető, melyet Goldberger Izidor, mártírhalált halt tatai rabbi kutatásai alapján 1740-ben nyitottak meg. A temető különlegessége hogy a jellegzetes vörös mészkő-márvány sírkövek eredeti állapotukban maradtak fenn. Ebben a temetőben nyugszanak Farkasházy Fischer Mór, Handler Márk (1837-1911) rabbi és Tata gazdasági, társadalmi életében jelentős szerepet játszó Fischer, Englander, Ganz, Grossmann, Lopold, Pollák, Steiner, Weisz családok.

2020-ban – végakaratának megfelelően – itt temették el egyetemünk Judaisztikai Tanszékének egykori vezetőjét Prof. Dr. Oláh Jánost. Balogh tanár úr tiszteletteljes, megható szavakkal méltatta életét és munkásságát. A megemlékezés a közösen elmondott káddissal és az emlékkövek elhelyezésével zárult. Emlékéből fakadjon áldás!

A Wechselmann Ignác tervezte egykori zsinagóga épülete, a Hősök terén áll. Egy írásos emlékből tudható, hogy 1749-ben a helyi zsidó közösség tatarozáshoz kért engedélyt az uradalomtól. Mai formáját egy régi templom átalakításával 1861-ben nyerte el. A II. világháború után sokáig üresen állt. 1977 óta itt működött a Görög-Római Szobormásolatok Múzeuma. Jelenleg hasznosításra vár. A zsinagóga kertjében emlékkövet helyeztek el  az elhurcolt tatai zsidók emlékére, 2004-ben pedig holokauszt-emlékhellyé avatták.

A kiadós ebéd után a Tatai Várban az idegenvezetőnk Szűcs József  “A legszilárdabb talapzat” A Tata-Tóvárosi izraeli népiskola története 1851-1944. c. könyv bemutatóján vettünk részt. A szerzővel Dr. Simonik Péter helytörténész, egyetemi docens beszélgetett.

Tata zsidó örökségének tanulmányozása ezzel a kirándulással részünkről még korántsem nem zárult le, hiszen az Egyetemen a félév során meghívott szakértők bevonásával foglalkozunk még a témával szemináriumunkon, valamint projektmunkáinkban is beszámolunk kutatásainkról a november végi online konferenciánkon.

Számunkra tanulságos, igazán gazdag napot töltöttünk ebben a csodaszép kisvárosban. A lenyűgöző természet, a több százéves fák, a tavak, a történelmi emlékek sora sok pihenni vágyó turistát vonzanak a környező városokból és távolabbról. Ide még vissza fogunk térni!

Nagy Dorka
Egyházi/felekezeti közösségszervező szak 1. évfolyam

A Cseke-tónál (fotó Goldmann Márta)
A Cseke-tónál (fotó Goldmann Márta)
Zsidó temető (fotó Goldmann Márta)
Zsidó temető (fotó Goldmann Márta)
Prof. Dr. Oláh János sírjánál (fotó Goldmann Márta)
Prof. Dr. Oláh János sírjánál (fotó Goldmann Márta)
A zsinagóga tetején Mózes kettős kőtáblája. Az eredeti a temetőben található.
A zsinagóga tetején Mózes kettős kőtáblája. Az eredeti a temetőben található.