Neves irodalmi díjat nyert Frigyesi Judit

Frigyesi Judit muzikológus, aki intézményünk oktatója több évtizede, elnyerte a Miriam F. Lindberg Peace Foundation idei díját a Girls on balcony című költeményével.

Frigyesi Niran Judit muzikológiával és etnomuzikológiával foglalkozik Magyarországon, Izraelben és az Egyesült Államokban, népszerű kurzusait több évtizede hallgathatják az OR-ZSE hallgatói is. Fő kutatási területei a kortárs zene és a 20. század zenetörténete (elsősorban Bartók Béla életműve), valamint a zsidó zene és a kántorművészet. A Kádár-korszak magyarországi zsinagógáiból, kántoraitól nagyon jelentős mennyiségű zenei anyagot gyűjtött, egyedülálló módon dokumentálva a holokausztot megelőző Kelet-Európa utolsó emlékeit. A 2014-ben megjelent Jelek a vízen (Libri Kiadó: Budapest, angol kiadásban: Writing on Water) című kötete ugyanezt a világot idézi meg, de a szépírás és a fotóművészet eszközeivel.

A Miriam F. Lindberg Peace Foundation a napokban jelentette be a holokauszt-túlélők és gyermekeik számára meghirdetett irodalmi díj január 26-i átadóünnepségén kitüntetendőket. Frigyesi Judit „Girls on balcony” című verse első díjat nyert a második generációs túlélők kategóriájában. A vers egy balkonról szól – képzeljük el egy pesti gangos ház ötödik emeletét –, ahol két lány, anyja, majd évtizedekkel később lánya is menedékre lel, a vészkorszak, illetve annak kimondatlansága elől menekülve.

Az OR-ZSE gratulál oktatónk nemzetközi kitüntetéséhez!

A díjátadó ezen a Zoom-linken keresztül online is követhető lesz 2023. január 26-án, magyar idő szerint 18:00-tól. A Facebook-eseményhez pedig ez a link, itt megtalálható a Zoom belépéshez szükséges paraméterek is.

A díjazott vers itt olvasható el.

(1) Comment

  • […] A Miriam F. Lindberg Békealapítvány a napokban jelentette be a holokauszt-túlélők és gyermekeik számára meghirdetett irodalmi díj nyerteseit. Frigyesi Niran Judit, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatója Girls on balcony (Lányok az erkélyen) című verse első díjat kapott a második generációs túlélők kategóriájában, adta hírül az intézmény honlapja. […]

Comments are closed.