Oktatónk cikke a De Gruyter kiadónál jelent meg a Kamenyec Podolszki mészárlásról

Az 1749 óta működő német független akadémiai könyvkiadó, a De Gruyter kiadásában megjelenő East European Holocaust Studies angol szakfolyóirat adta ki Háberman Zoltán cikkét.

Háberman Zoltán a Szociális munka és Társadalomtudományi Tanszék vezetője az 1941-es Kamenyec Podolszki vérengzésről írt. A cikk egy 2022-ben megjelent angol nyelvű könyv recenziója, melynek szerzője George (György) Eisen magyar-izraeli-amerikai politológus, történész, holokauszt-kutató professzor, és “A Summer of Mass Murder” címmel jelent meg az Egyesült Államokban.

Kamenec Podolszkiban, mely a mai Ukrajna területén található, kb. 18 ezer magyar, továbbá több ezer más nemzetiségű zsidót gyilkoltak meg (összesen 23 600 embert). Tömegsírokba lőtték őket, de sokakat, csecsemőket is, élve dobtak a tömegsírba. A legtöbben fulladásban haltak meg a tömegsírban, 1941. augusztus 27-28-án. A hidegvérrel legyilkolt embereket a magyar hatóságok és a magyar rendfenntartó erők vitték Magyarországról a németek által megszállt területre és adták át az ártatlan magyar zsidókat az SS hóhérok kezére. Nem volt ekkor politikai kényszer, hiszen még a németországi Wansee konferencia – ahol pecsétet tett a náci elit „a zsidókérdés végső megoldására” -, csak később, 1942. január 20-án volt. Miért sietett annyira a magyar politikai elit és a hatóságok, hogy ártatlan zsidókat a földi pokol legmélyebb bugyrába deportáljanak? Hogyan történhetett meg mindez? Ez a kérdés és további történelmi és morális kérdések vetődnek fel a könyvben és recenziójában. A cikk itt olvasható.