Oktatónk, prof. dr. Menyhért Anna részvétele az Európai Holokausztkutatási Infrastruktúra (EHRI) nemzetközi konferenciáján

Az Európai Holokausztkutatási Infrastruktúra (EHRI) nemzetközi konferenciát szervezett „Connected Histories. Memories and Narratives of the Holocaust in Digital Space” címmel. Az eseményt a Holokauszt Tanulmányok Bécsi Wiesenthal Intézetével és az Innsbrucki Egyetem Jelenkori Történeti Tanszékével együttműködve rendezték meg május 23–24-én, Bécsben.

A konferencia fő témája az elmúlt években a holokausztkutatásban lezajló paradigmaváltás volt. A különböző források, adatok, kutatási anyagok virtuális térbe való átkerülése miatt a holokausztkutatás és annak terjesztése ma már transzkulturálisnak, transznacionálisnak és interdiszciplinárisnak tekinthető. A konferencia résztvevői előadásaikban többek között azt vizsgálták, hogy a világháló és a digitalizáció térnyerése milyen új szempontokat, megközelítési módokat kínál fel a holokausztemlékezet és –történet kutatása során.

Egyetemünk tanára, prof. dr. Menyhért Anna tagja volt a tudományos esemény tanácsadói bizottságának, valamint részt vett a konferencia első napját záró, „Archives, digital technologies, networking and public interaction” című panelbeszélgetésen.


(borítókép: dr. Menyhért Anna, Fotó: OR-ZSE.hu)