Oktatónk, prof. Menyhért Anna részvétele az Insubria Egyetem Téli Kurzusán

Egyetemünk oktatója, prof. Menyhért Anna részt vett és előadott a “How to Document the Present: Oral History and Memory of the War” című, a como-i Insubria Egyetem Kisebbségkutató Központja (CERM) által szervezett, január 23-27 között megrendezett Téli Egyetemi Kurzuson.

A Téli Egyetem célja egy olyan interdiszciplináris tér megteremtése volt, ahol az emlékezet, háború és erőszak összefüggéseire szakosodott kutatók meg tudják vitatni az alábbi, mind a tudományos közösség, mind a civil társadalom számára releváns kérdéseket.
Hogyan emlékeznek az egyének és a társadalmak Európában és világszerte a háborúkra és az erőszakra? Milyen különbségek vannak a háborúval kapcsolatos emlékezeti gyakorlatokban az egyes társadalmak között, és hogyan befolyásolja ezeket a digitális technológiák térhódítása? Milyen módszertani és elméleti megközelítésekkel lehet tanulmányozni a háborús emlékeket és azok társadalmi funkcióit, beleértve a jelenlegi konfliktusokat, például az Ukrajna elleni orosz háborúhoz kapcsolódó emlékeket?
Prof. Menyhért Anna az alábbi, két előadást tartotta: “Cultural memory and oral history in trandisciplinary trauma studies” és “Studying oral history and cultural memory in digital environments: case studies and methods”.

A Téli Kurzus szervezésében az alábbi egyetemek vettek részt:

Università Degli Studi Dell’Insubria
Centre for Research on Minorities (CERM)
Leibniz Center for Contemporary History
The University of New Europe
University of Bern
University of Zurich