RABIN100 – 10 nap a tolerancia jegyében

Az Izraeli Kulturális Intézet november 6 és 16 között Rabin születésének 100 évfordulójára egy programsorozattal készül, melynek keretében sok oldalról mutatjuk be Rabin életét és szellemi hagyatékát. Ezek közül néhányra külön is szeretném felhívni a hallgatók figyelmét. 

Izrael megalakulásának történetét számos kiemelkedő személy alakította, s egy közülük idén töltené be . életévét. Jichák Rabin Izrael 5. miniszterelnöke, az izraeli-palesztin békekötés szimbóluma, és az első olyan kormányfő, aki az állam területén született és tevékenykedett. Tragikus halálának novemberi évfordulóján generációkon át ható és ma is érvényes munkásságáról emlékezünk 10 napon át tartó eseménysorozatunk keretében. Partnereinkkel együtt sokszínű programkínálatot sorakoztatunk fel, melyek mindegyike a tolerancia köré szerveződik. Az itt bemutatott történeteken, párbeszédeken keresztül közelebb kerülhetünk egy-egy speciális közösség vagy helyzet megértéséhez.

RABIN100 – 10 nap a tolerancia jegyében

Izrael megalakulásának történetét számos kiemelkedő személy alakította, s egy közülük idén töltené be 1️⃣0️⃣0️⃣. életévét. Jichák Rabin Izrael 5. miniszterelnöke, az izraeli-palesztin békekötés…

Merre tovább Izrael?
Dr. Balázs Gábor és Dr. Novák Attila többek között olyan fontos kérdéseket vitatnak meg, mint hogy miben és hogyan változott a világ és Izrael Rabin óta. Merre tart ma Izrael?

Tartsatok velünk: Izraeli Kulturális Intézet 2022. november 7. 18:30-tól!

Anastasia beszámolója a 2019 októberében történt németországi Halle Zsinagóga elleni terrortámadásról.
A személyes élmények mellett megtudhatjuk, hogyan hatott a támadás az ottani zsidó közösségre, illetve megismerhetjük kutatását az európai zsidóságot érintő terrorcselekményekről.

Tartsatok velünk: Frankel Leó úti zsinagóga 2022. november 9. szerdán 18:00-19:30 

Rabin gyilkosság és a halacha
Darvas István rabbi és Dr. Balázs Gábor beszélgetésén kiderül,  hogy hogyan ítéli el a zsidó vallásjog a gyilkosságot, és hogyan értelmezi a hagyomány, hogy egy önmagát vallásosként definiáló merénylő gyilkolta meg Rabint?

Tartsatok velünk: Izraeli Kulturális Intézet 2022. november 12. szombat 18:30-20:00

Dolgozó nő
filmvetítés és beszélgetés a film által Izraelben elindított változásokról
Egy konkrét család esetén keresztül időtlen és sajnos korokon átívelő drámát mutat be. Egy olyan nőről szól, aki miután visszatér a gyerek mellől a munka világába, megfelelési kényszerből egyszer csak, akaratán kívül a főnöke vágyainak hálójában találja magát. Miközben kétségbeesetten igyekszik visszanyerni a kontrollt saját helyzete fölött az irodában, családi élete darabokra hullik szét a folyamatos önhibáztatás és bűntudat miatti kommunikációs képtelenség következtében. A vetítés után beszélgetünk arról, hogy milyen reakciókat és változásokat váltott ki a film Izraelben.

Tartsatok velünk: Izraeli Kulturális Intézet 2022. november 15. kedd 18:00-20:00