Schweitzer József emlékezete, avagy így legyünk neológ zsidók: szerényen, de büszkén

Személyes hangú, szeretetteljes és bensőséges hangulatú megemlékezéssé vált az az emlékülés, amelyet dr. Schweitzer József országos főrabbi, egyetemi tanár és rektor, Széchenyi-díjas tudós születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak múlt csütörtökön a Rumbach utcai zsinagógában.

Az emlékülés résztvevőit Heisler András a MAZSIHISZ elnöke köszöntötte, majd dr. Biró Tamás, az OR-ZSE tudományos rektorhelyettese szólt a megjelentekhez, felidézve azt a személyes mozzanatot, hogy az ő családjában öt generáció tagjai kötődtek a professzorhoz.

Büszke vagyok erre a kötődésre, annál is inkább, mert Schweitzer József a neológia megtestesítője volt, aki mindenkivel szót értett az ultraortodoxoktól kezdve a keresztény papokig. Ennek az lehetett a titka, hogy két világ határán állt: egyszerre képviselte az ősi zsidó hagyományt és a modern európai értékeket

A rektorhelyettes leszögezte: az OR-ZSE célja az, hogy Schweitzer József szellemi örökségét vigye tovább, és adja át a jövő rabbigenerációinak.

Az eseményről részletesen tudósító, a MAZSIHISZ honlapján megjelent cikk itt olvasható:

Schweitzer József emlékezete, avagy így legyünk neológ zsidók: szerényen, de büszkén | Mazsihisz

Személyes hangú, szeretetteljes és bensőséges hangulatú megemlékezéssé vált az az emlékülés, amelyet dr. Schweitzer József országos főrabbi, egyetemi tanár és rektor, Széchenyi-díjas tudós születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak tegnap a Rumbach utcai zsinagógában. A neológia egyik legjelentősebb főrabbiját többek között tanítványai méltatták, azok a mai neológ rabbik, akiket ő avatott fel, s akik ma összetartó, erős zsidó közösségek építésével szolgálják mesterük szellemiségét.