Tanulmányi kirándulás Békés megyében

Az egyházi/felekezeti közösségszervező szak és a judaisztika szak hallgatói tanáraikkal együtt, Dr. Goldmann Mártával és Dr. Balogh Istvánnal 2023. május 14-15-én Békés megye zsidó öröksége nyomában közös tanulmányi kiránduláson vettek részt.

A vonatos utazást követően rögtön bele is vetettük magunkat Békéscsaba zsidó emlékei és emlékhelyei megismerésébe, amelyeket Dr. Balogh István mutatott be nekünk. Megnéztük az egykori gyűjtőtőtábor helyén állított emlékművet és megismerkedtünk a holokauszt békéscsabai eseményeinek történetével. A közelben áll, de ma már alig ismerhető fel az egykori Iczkovits Lipót Gépáruháza, amely arról nevezetes, hogy a vidék első autókereskedése volt. A történeti zsidó hitközségi negyedben megnéztük a tornyaitól megfosztott, alumíniummal beburkolt kubussá formált egykori neológ (1893, ma bútoráruház) és a külsőleg ma is felismerhető ortodox zsinagóga (1894) épületét, valamint az art deco stílusú neológ rabbiházat (1927). Az 1929-ben bauhaus stílusban épült Zsidó Aggok Otthona ma egy állami cég telephelye. A főtér mellett a Tevan Nyomda és Könyvkiadó első helyét és emléktábláját néztük meg. Itt Tevan Ildikó, a Tevan család leszármazottja beszélt a híres nyomdász családról.  Ezután elfoglaltuk szállásunkat a város központi terén fekvő Fiume Hotelben, ebéd után pedig folytattuk sétánkat a városban. Megismertük Neumann Gábor történetét aki 4 évesen lett a holokauszt áldozata. Mosolygós fotója a holokauszt gyermekáldozatainak arcaként vált ismertté világszerte. Majd következett az Evangélikus nagytemplom és az egykori Rosenthal Gőzmalom. A szomorú látványt nyújtó malom 2019-ben leégett és azóta tető nélkül várja sorsa jobbra fordulását. A Széchenyi-ligetben felkerestük a jelenleg használt modern zsinagógát valamint a mögötte fekvő gyönyörű műemlék zsidó temetőt. A zsinagóga kerítése tulajdonképpen egy holokauszt emlékfal, ami településenként felsorolja a megye összes mártírjának nevét. A zsinagóga közösségi termében a Tevan család vándorkiállítását néztük meg és Tevan Ildikó előadást tartott a család történetéről.
Másnap Gyulára indultunk, ahol Alt Norbert alpolgármester fogadott minket. Megnéztük az eredeti állapotában fennmaradt rabbiházat és a ma Zeneiskolaként működő egykori zsinagógát. Itt Durkó Károly mutatta be nekünk a Gyulai zsidó emlékkönyvet és a projektet, amelynek szerzője-szerkesztője. Ezután egy kis sütizés-kávézás és egy remek ebéd után továbbutaztunk Békésre. Itt meglátogattuk az egykori zsinagógát, ami jelenleg Békési Szilvapálinka Centrumként működik. Rövid buszozás után pedig megérkeztünk Gyomaendrődre, amit a méltán híres Kner család helyezett fel a nyomdászat térképére. Itt a Kner nyomdatörténeti múzeumot jártuk körbe lelkes vezetőnkkel. A múzeum után, pedig már csak a hazaút várt ránk, ami jó hangulatban telt a Békés IC-n.

 

A cikket írta és a képet készítette: Kovács István III. évfolyamos judaisztika szakos hallgató

Az egyházi/felekezeti közösségi tanulmányi kirándulás, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – Egyházi közösségi célú programok támogatásával jöhetett létre.