Történeti séta Lajta Béla zsidó vonatkozású épületeinek nyomában

Történeti séta Lajta Béla zsidó vonatkozású épületeinek nyomában

2022. április 10-én, egy olyan feledhetetlen kirándulásban volt része az OR-ZSE judaisztika és közösségszervező, valamint az ELTE hebraisztika szakáról érkezett hallgatóknak, ahol 120 évet repülhettünk vissza az időben. Lajta Béla építész alkotásai közül hármat tekintettünk meg dr. Csáki Tamás művészettörténész kiemelkedően magasszintű idegenvezetésével. Lajta Béla (szül. Leitersdorfer) zsidó származású építész, akinek a korai munkásságában a szecessziós stílus és a népi motívumok egyaránt meghatározóak voltak, kései műveiben pedig az art deco volt jellemző.

Először az egykori Pesti Chevra Kadisa Szeretetházat látogattuk meg, ami napjainkban az Országos Idegtudományi Intézetnek ad otthont. Az 1911-ben, nagyrészt adományokból épített monumentális épület, a maga korában rendkívül modernnek számított. Olyan emberek részére épült, akiknek már nem volt hozzátartozójuk, gyógyíthatatlan betegek voltak. Az épület homlokzata, az Amerikai út felől szemlélhető meg a legaprólékosabban. Jelenleg a Laky Adolf utca felől, az épület hátoldalánál nyílik a bejárat. A középső tömbben találjuk a gazdagon díszített, márványburkolatos aulát és lépcsőházat, amely elválasztotta egykor a női és férfi-szárnyakat. Az aszimmetrikus homlokzaton máig látható Telcs Ede: Mózes szobra, illetve ízlésesen beépítve megtekinthetők a zsidó felekezeti kötődésre utaló, szentírási eredetű és a nemzeti identitást képviselő, magyar népművészeti motívumok. Sajnos már elvesztette eredeti pompáját, hiszen az elmúlt 100 esztendőben többször átépítették – de igyekeztek az eredeti jellemzőkhöz illeszkedni.

Másodikként az egykori Wechselmann Ignác és neje Neuschloss Zsófia Vakok Tanintézete, a mai Mozgásjavító épületét jártuk be.  

Az épületet a Pesti Izraelita Hitközség megbízásából épült 1905-1908 között, és az ehhez szükséges anyagi erőforrást Wechselmann Ignác végrendeleti alapítványa jelentette. Méreteiben vetekszik a szeretetház méreteivel, belső tereinek kialakításában már eltérések mutatkoznak, de a jellegzetes motívumok itt is felfedezhetők.

A padlóban elhelyezett jelzések, amik a gyengén látók közlekedésének a megkönnyítésére szolgálnak, a mai napig kifogástalan állapotban maradtak fent. Ma funkcióját tekintve mozgáskorlátozott gyermekek fejlődését segítő óvoda és iskola és egyben középiskola is. A mai kor követelményeinek megfelelően, akadálymentesített közlekedési lehetőségekkel.

Utoljára az egykori Pesti Izraelita Hitközség Alapítványi Főgimnáziumát volt szerencsénk megtekinteni, ami ma az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája.

       Az épület hatalmas aulával és széles folyósókkal rendelkezik – a tágas kialakítás a maga korában rendkívül újszerű volt. Amint látszik, a homlokzaton is megtalálhatóak még a menórák, az aulában pedig a régi típusú zsinagógákat idéző emlékeztető 4 oszlop, ami funkcióját tekintve nem rendelkezik statikai rendeltetéssel, csak szimbolikus üzenetet közvetít a tapasztalt szemeknek.

 

Az udvar felől az egykori leány részlegét láthatjuk, amely az épület díszesebb része, illetve az udvar bal oldalán található a fiú részleg.

És itt látható az építész Lajta Béla emléke, amelyet munkatársa, Hegedűs Ármin szignózott.

Majd végül, a több mint 3 órás séta után egy finom ebéd mellett, egy jóhangulatú beszélgetéssel koronáztuk meg a napot a Kosher Deliben.

Írta: Zentai József, felekezeti közösségszervező szak I. évf.

A program megvalósítását a MAZSÖK támogatta


(fotók, Zentai József)