Máshol végzett rabbik választották az OR-ZSE-t doktori fokozatuk megszerzéséhez

2022. szeptember 1-én került sor az oklevelek átadására a Doktori Iskolában. Farnadi-Jerusalmi Márk és Radvánszki Péter 2021-ben védték meg disszertációjukat, de a pandémia miatt csak most vehették át az okleveleiket. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy míg korábban a nálunk végzett rabbik máshol szereztek doktori fokozatot, addig most már máshol végzett rabbik bennünket választanak doktori fokozatuk megszerzése céljából. 

A két évtizede működő Doktori Iskola számos hallgatónak adott doktori fokozatot, a mostani kettős ünnep azonban az eredeti képlet megfordulását is jelenti, és emiatt mérföldkő egyetemünk életében. Radvánszki Pétert ugyanis 2012-ben a londoni Leo Baeck College-ban, míg Farnadi-Jerusalmi Márkot egy hónappal ezelőtt a jeruzsálemi ortodox Shehebar Sephardic Centerben avatták rabbivá. Különlegesség az is, hogy Márk a párizsi École Pratique des Hautes Études-del intéz­mény­kö­zi együtt­mű­kö­dés, ún. co-tutelle, keretében írta meg és védte meg a doktori fokozatát.

Az oklevelek átadására az ez alkalomból tartott ünnepélyes szeptember elsejei szenátusi ülésen került sor. A  121. zsoltár feldolgozásának meghallgatása után Biró Tamás szólt az ünnepeltekhez. A tudományos rektorhelyettes többek között kiemelte: „Két vallásos, mélyen hívő doktor-rabbiner áll előttünk, akik tudományos kutatásukat nem csupán a kognitív ember megismerőtevékenységeként élik meg. Hanem Homo religiosus-ként szent tevékenységként.”

„Farnadi Micha nem csupán régi tóratekercseket fedezett fel a tudományos élet számára, és elemezte azokat a vallásosan és tudományosan egyaránt képzett írnok tudásával. Hanem közben azt is szent elhivatottságának tartja, hogy a mai zsidó közösségek kóser tóratekercsből lejnoljanak. Radvánszki Péter pedig nem csupán irodalomtörténeti kutatásként fogta fel Rási, a 11. századi nagy franciaországi biblia- és talmudkommentátor Énekek éneke-értelmezését, hanem bevallott célja volt az, hogy gyakorló rabbiként is reflektáljon ezekre a szövegekre, a pulpit rabbi is lássa hasznát a kutatásának.”
Biró Tamás beszéde

A program egy újabb zsoltár, a 23. feldolgozásával folytatódott, majd Fényes Balázs nyug. egyetemi docens, Farnadi Márk egyik témavezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Ezt követte Márk oklevelének átadása, amelyet Gábor Györgytől, a Doktori Iskola vezetőjétől vehetett át.
Korábbi kapcsolódó hírünk itt olvasható.

dr. Farnadi-Jerusalmi Micha

Jutta Hausmann prof. emeritus beszéde Radvánszki Péterhez következett, majd ismét Gábor György adta át az oklevelet az újdonsült doktornak.
Korábbi kapcsolódó hírünk itt olvasható.

dr. Radvánszki Péter
dr. Radvánszki Péter

Végül a két új doktor köszönő beszéde zárta a program hivatalos részét, amelyet kötetlen beszélgetős ünneplés követett.

Zsolt 121. (feldolgozás)

Psalm 121 in HEBREW! בעברית // LIVE at the TOWER of DAVID, Jerusalem // Joshua Aaron // Esa Einai

PLEASE SHARE // LIVE ALBUM now on iTunes (and all digital media outlets)!!! // LYRICS BELOW \ LINKS = iTunes – https://tinyurl.com/toweritunes GooglePlay – https://tinyurl.com/towerlivegoogle Spotify – https://tinyurl.com/towerspotify Amazon – https://tinyurl.com/toweramazon Order the CD or DVD at https://www.worshipinisrael.co/store 🎶Featuring Yaron Cherniak on the Saz & Aaron Shust on vocals, piano Psalm 121 was performed LIVE at the Tower of David, Jerusalem to commemorate 10 years of music (Joshua Aaron) and celebrate Israel’s 71st year of statehood.

Zsolt 23. (feldolgozás)

Psalm 23 sung in Hebrew

Please subscribe to my channel! This is Psalm 23 (in Hebrew, with Hebrew subtitles) set to the traditional hymn tune, “Resignation.” I play guitar, djembe, recorder, and mandolin. Probably should have picked a different shirt… Purple plaid is a bit overwhelming…