Nemzetközi konferencia a zsidó oktatás európai jövőjéről

A Rumbach utcai zsinagógában hétfőn, járványügyi okokból zárt körben megrendezésre került Nemzeteket összekötő híd elnevezésű ünnepi rendezvényt követően, azt mintegy szakmailag kiteljesítve, két napos, nemzetközi konferencia kezdődött a potsdami Schwarz-Schütte-Alapítvány, a Zacharias Frankel College, a Potsdami Egyetem és az OR-ZSE közös szervezésében.

A zsidó oktatás európai jövőjének szentelt konferenciát prof. dr. Florian J. Schweigert, a Potsdami Egyetem rektorhelyettese és prof. dr. Vajda Károly, egyetemünk rektora nyitotta meg. A rövid megnyitó és köszöntő beszédeket követően prof. dr. Giuseppe Veltri, a Világvallások Akadémiájának igazgatója a Hamburgi Egyetem képviseletében közös szak indítására és tudományos kooperációra vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá egyetemünk rektorával, demonstrálva, hogy a nemzeteket összekötő híd nagyon is valóságos: újabb felsőoktatási intézmény érhető el általa. Rövid beszédében a calábriai származású jeles judaista kiemelte, milyen fontos szerepet töltött be az egykori Országos Rabbiképző Intézet a judaisztika intézmény- és fejlődéstörténetében. Hangsúlyozta, szilárd meggyőződése, hogy az együttműködés segít majd visszaadni az askenáz térségnek azt a jelentőséget, mely a zsidóság tudományos világában megilleti.

Az együttműködési megállapodás aláírást követően kezdődött meg a konferencia ülése, melyről nemsokára összefoglalót közlünk.


(fotó: prof. dr. Giuseppe Veltri és prof. dr. Vajda Károly megállapodást ír alá; (Walter Homolka))