A XIII. kerület díszpolgára lett Schőner Alfréd

Idén az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rector emeritusa, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga főrabbija, Dr. Schőner Alfréd kapta a XIII. kerület díszpolgári címét. Rajta kívül Láng József és Alföldi Róbert színművészek részesültek a kitüntetésben.


A XIII. kerület 1938. június 1-én vált önálló közigazgatási egységgé, a kerület születésnapjához kapcsolódóan adományozzák minden évben a díszpolgári címeket – írja a Budapest13.hu, a kerület honlapja. 2019. május 31-én, a Radnóti Miklós Művelődési Központban került sor az idei címek átadására, dr. Tóth József polgármester adta át a kitüntetéseket. A XIII. kerület díszpolgárai idén Alföldi Róbert (Jászai Mari-díjas színművész, műsorvezető, színházi rendező), Láng József (Jászai Mari-díjas színművész) és dr. Schőner Alfréd (a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga főrabbija) lettek.

„A gimnáziumi érettségi után az Országos Rabbiképző Intézet rabbiképző szakán tanult, 1974-ben avatták rabbivá. 1977-ben a Budapesti Zsidó Hitközség Budai körzetének rabbija lett. Szolgálatának teljesítése mellett elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar könyvtár-, és művészettörténet szakát, majd a művészettörténeti és művelődéstörténeti tudományok doktorává avatták. 1985-ben a Dohány utcai Zsinagóga főrabbijává nevezték ki. 1991-től 1996-ig családjával Izraelben élt. 1996-ban visszahívták Magyarországra az Országos Rabbiképző Intézet Pedagógiuma főigazgatójának. A köztársasági elnök 2000-ben az intézet jogutódja, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorává nevezte ki. 22 évig állt az intézmény élén. Vezetésével az Országos Rabbiképző Intézetből egy modern, államilag akkreditált egyetem jött létre. 2013-tól a Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga főrabbija. Legújabb célkitűzése, hogy összegyűjti, publikálja és rendszeres helyi városnézéseken bemutatja azoknak a magyar-zsidó személyeknek a kerületünkben található emlékhelyeit, akik sokat tettek a kerületért. Ehhez egy közel kétszáz oldalas kötetet állított össze”

– mondta el Vitray Tamás egykori televíziós műsorvezető, az esemény konferansziéja Schőner Alfrédről. Ezt követően egyetemünk rector emeritusa is szólt néhány szót, az alábbi videóban 2:30-tól megtekintető:

Budapest XIII. kerület díszpolgára 2019-ben Dr. Schőner Alfréd … 11.

A XIII. kerület díszpolgárai 2019-ben Alföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színművész, műsorvezető, színházi rendező, Láng József, Jászai Mari-díjas színművész és dr. Schőner Alfréd, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga főrabbija lettek. Alföldi Róbert ecuadori fölkérése miatt személyesen nem tudott jelen lenni a rendezvényen, nevében a kitüntetését testvére vette át.

Nyitókép: Schőner Alfréd és Láng József a XIII. kerület díszpolgára cím átadási ünnepségén (budapest13.hu)