Zsidó közösségek 2019 címmel rendeztek szakmai konferenciát az OR-ZSE-n

A zsidó közösségszervezés különböző területeibe nyerhettek betekintést azok, akik április 28-án ellátogattak a felekezeti közösségszervező BA szak konferenciájára.


Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) felekezeti közösségszervező BA szakának szervezésében Zsidó közösségek 2019 címmel rendeztek szakmai konferenciát 2019. április 28-án, vasárnap az intézményben. A konferencia megszervezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is támogatta.

Dr. Biró Tamás előad a Zsidó közösségek 2019 c. szakmai konferencián az OR-ZSE-n, 2019. április 28-án (Fotó: Demeter László / OR-ZSE)

A rendezvény Heisler András Mazsihisz-elnök és Prof. dr. Vajda Károly rektor megnyitójával kezdődött, majd a konferencia plenáris ülése következett. Itt dr. Biró Tamás az OR-ZSE rektorhelyettese „A nyelv, ami elválaszt, és a nyelv, ami összeköt: zsidó közösségek és zsidó nyelvek” címmel, dr. Kárpáti Judit az OR-ZSE docense „Zsidó közösségek a hálózatkutatás tükrében” címmel, Mircea Cernov a Mozaik Zsidó közösségi HUB vezetője „Közösségi stakeholderek” címmel, valamint Györfi Dorit és Nyiri Sándor végzős közösségszervező szakos hallgatók „Tanulás, tudás, jövőbeni alkalmazás” címmel tartottak előadást.

Róna Ivett és Róna Tamás „Süsü a sárkány, aki más, mint a többi sárkány – avagy közösségépítés kisközösségekben” címmel tartott workshopot a Zsidó közösségek 2019 c. szakmai konferencián az OR-ZSE-n, 2019. április 28-án (Fotó: Demeter László / OR-ZSE)

A későbbiekben workshopokban ismerkedhettek meg az érdeklődők a kisközösségi közösségépítés, a zsidó közösségi fesztiválok, vagy a BBYO közösségépítés rejtelmeivel. Az esemény végén a Budapesti Fesztiválzenekar vidéki zsinagógákban tartott koncertjeiről beszélt Erdődy Orsolya ügyvezető igazgató-helyettes. A konferencia állófogadással ért véget.

A konferencia részletes programját itt lehet végigböngészni (PDF).

Nyitókép: Prof. dr. Vajda Károly megnyitja a Zsidó közösségek 2019 c. szakmai konferencián az OR-ZSE-n, 2019. április 28-án (Fotó: Demeter László / OR-ZSE)