De Gruyter információs napot tartottak az OR-ZSE-n

A De Gruyter könyvkiadó információs napján egy adatbázist mutattak be, amely négy fő témára fókuszál: a nemzeti szocializmusra, a holokausztra, az ellenállásra és a száműzetésre.


Jacek Lewinson, a kiadó közép- és kelet-európai képviselője előadásában bemutatott egy programot, amelynek adatbázisaiból a nácizmusról, a holokausztról és az ellenállásról lehet információkat nyerni. A 20th Century German History Online nevű program keretében több adatbázis is létezik.

Ezek közül a National Socialism, Holocaust, Resistance and Exile 1933-1945 nevű adatbázist mutatta be, amely közel félmillió oldalnyi szkennelt dokumentumot tartalmaz. Nevéből következően négy fő témára fókuszál: a nemzeti szocializmusra, a holokausztra, az ellenállásra és a száműzetésre. Az adatbázisban egy keresőmotor révén lehet kutakodni.

Kérdésre válaszolva Jacek Lewinson azt mondta, nincs válaszuk arra, hogy az adatbázisban elérhető náci propaganda-dokumentumok újranyomtatását hogyan lehetne megakadályozni. „Csak a könyvtárasok felelősségérzetében bízhatunk, ők állíthatják le az ilyen jellegű próbálkozásokat” – fogalmatott Lewinson.

Az előadás diasorát itt lehet angolul, PDF-ben megtekinteni.

A workshopon ezt követően különféle kereséseket futtatott le az előadó, hogy bemutassa az adatbázis használatát. Az adatbázishoz hat hónap próbahozzáférést biztosít a kiadó az OR-ZSE Könyvtárában.

Nyitókép: Jacek Lewinson, a De Gruyter Jacek Lewinson, a kiadó közép- és kelet-európai képviselője az OR-ZSE-n, 2019. május 13-án (Földi Bence / OR-ZSE)