Magyar-zsidó identitásminták könyvbemutató

  • 2019.09.11. - 18:00
  • Bálint Ház

A könyvet Gyáni Gábor történész és Turán Tamás hebraista mutatja be. A bemutatót beszélgetés követi a bemutatók, a szerkesztő, a szerzők és a közönség között. A könyvbemutató a Ráció Kiadó támogatásával valósul meg. A kiadó köteteiből a könyvbemutató során vásárlásra is lesz lehetőség.

„Azt, hogy zsidónak lenni sokszor és sok helyen megbélyegzettséggel járt és jár, tudjuk. Azt is, hogy a megbélyegzettség kényszerpályákat és kényszerszerepeket teremt, így a pária, a parvenü, az áldozat, az elkövetővel azonosuló és a megmentő szerepeit. Mi van ezeken kívül? Azok a zsidók, akik istenfélők, zárt rítusközösségben élnek, a halacha előírásait követik, és az isteni gondviselésben bíznak? Vagy inkább azok, akiket a Soá traumája határoz meg, és a túlélők sokadik emlékmécses-nemzedékeként gyászolják elveszett vagy/és traumatizált felmenőiket, maguk is belső sebeket hordoznak, és így mindenekelőtt emlékezeti és gyászközösséget alkotnak? Vagy sokkal inkább azok, akik szolidárisak Izraellel és zsidó jövőképük van? Netán azok, akik kulturális kötődésében erőteljes a zsidó témák iránti érdeklődés? Netán mindezek együtt? Vagy ki-ki maga dönti el, hogy az önmeghatározások mintáiból mit vagy miket választ? Amennyiben szekularizált világunkban el akarjuk kerülni a tértől és időtől független kérdéseket és válaszokat, érdemes megismernünk azoknak a tudósoknak és íróknak a hovatartozás-tudatát, önazonosságát, akik magyarok és zsidók, magyar-zsidók voltak. Erre kínál alkalmat a Magyar-zsidó identitásminták című könyv bemutatója, majd a könyv elolvasása” – írja honlapján a Bálint Ház.

A kötetet szerkesztette: Dénes Iván Zoltán

További információk (pl. hátlapi szöveg) a Bálint Ház honlapján:

Kultúra: Magyar-zsidó identitásminták | Bálint Ház

h k sze cs p szo v 5779. évi zsidó naptár 2019. augusztus 11. Tisá beáv, az I. és a II. Szentély pusztulásának emlék- és böjtnapja Magyar-zsidó identitásminták A könyvet Gyáni Gábor történész és Turán Tamás hebraista mutatja be. A bemutatót beszélgetés követi a bemutatók, a szerkesztő, a szerzők és a közönség között.

EVENT INFO :

  • Start Date:2019.09.11.
  • Start Time:18:00
  • End Date:2019.08.11.
  • End Time:20:00
  • Location:Bálint Ház