Komoróczy Géza három több száz éves kötetet ajándékozott az OR-ZSE Könyvtárának

A hebraisztika professzorának megjelent az új tanulmánygyűjteménye, amelyet az OR-ZSE Dísztermében mutattak be szerdán.


Hatalmas érdeklődés mellett, zsúfolásig telt ház előtt mutatták be szerda este Komoróczy Géza professzor közelmúltban megjelent kötetét az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem dísztermében. A Történelem a próféták kezében című tanulmánygyűjteményt Gábor György professzor és Iványi Gábor lelkész méltatta, az est moderátora Dési János újságíró volt.

Dési János, Komoróczy Géza, Gábor György és Iványi Gábor Komoróczy Géza könyvbemutatóján az OR-ZSE Dísztermében, 2020. február 19-én (Földi Bence / OR-ZSE)

Az Ab Ovo Kiadó gondozásában megjelent, Történelem a próféták kezében című kötet Komoróczy Géza professzor utóbbi pár évtizedeben született, két kivétellel különböző helyeken már megjelent tanulmányait, esszéit, előadásait, cikkeit, interjúit tartalmazza. Az írásokat a tárgyuk köti össze, ami nem más, mint a Biblia. A 484 oldalas tanulmánykötetben mintegy 30 írás olvasható.

(Földi Bence / OR-ZSE)

A megjelenteket Pataki Judit, az Ab Ovo kiadó vezetője köszöntötte, majd Dési János arról kérdezte a szerzőt, hogy kik azok a potenciális olvasók, akik egyben szeretnék látni ezeket az írásokat. Komoróczy Géza azt mondta: a könyv annak szól, aki el akarja olvasni. Kifejtette: 1962-ben írta a kötet legrégebbi írását, és tavaly a legfrissebbet, ami majdnem hatvan évet ölel át. Azért akarta összegyűjteni ezeket – mondta –, mert gyerekkorától foglalkozott a Bibliával, s az a közös e cikkekben, hogy az ékírás, a mezopotámiai történelem felől tanulmányozta a Szentírást, s megpróbálta keresztül törni azt a falat, amely a legendákból épült a bibliai szövegek köré. „Számomra a Biblia az ókori keleti irodalom része, s ugyanúgy kell foglalkozni vele” – fogalmazott Komoróczy Géza.

Komoróczy Géza dedikál a könyvbemutatóján az OR-ZSE Dísztermében, 2020. február 19-én (Földi Bence / OR-ZSE)

Arra a kérdésre, hogy lelkészként mit szól ahhoz, hogy Komoróczy Géza a Bibliát nem szakrális szövegként, hanem az ókori keleti irodalom részeként forgatja, Iványi Gábor szellemes választ adott: „hiszen éppen ezt az olvasatot várjuk a professzor úrtól”. A szövegek közül Iványi kiemelte az Illés próféta valós, történeti szerepéről írott tanulmányt, amelyet elolvasván az fogalmazódott meg benne: nem csoda, hogy hiába nézzük Illés üres székét, hiszen a szövegből az is kiolvasható, hogy nincs kedve ebbe a világba visszajönni.

Vendégek Komoróczy Géza könyvbemutatóján az OR-ZSE Dísztermében, 2020. február 19-én (Földi Bence / OR-ZSE)

Gábor György úgy fogalmazott: az OR-ZSE számára nemcsak öröm, hanem megtiszteltetés, hogy ennek az eseménynek helyet adhat. A professzor egykori tanítványaként azt mondta: annak idején ezeket az írásokat a diákok szinte „falták”, hiszen alapműnek számítottak, amelyeket nem lehetett kihagyni. Gábor György örömének adott hangot amiatt, hogy az írások most együtt, s több esetben módosítva, kiegészítve jelentek meg, így más értelmezést is lehetővé tesznek, mint megjelenésük idején. A szövegek aktuálisak, s élő problémákat fogalmaznak meg.

Komoróczy Géza a könyvbemutatóján az OR-ZSE Dísztermében, 2020. február 19-én (Földi Bence / OR-ZSE)

A legendás könyvgyűjtő hírében álló Komoróczy professzor az est végén szép gesztussal köszönte meg az OR-ZSE Könyvtára számára, hogy az elmúlt évtizedekben az intézmény oly sokszor segítségére volt: a saját gyűjteményéből a könyvtárnak ajándékozott egy 1590-ben kiadott, valamint két XVIII. századi művet. Tamási Balázs, az OR-ZSE Könyvtárának igazgatója a helyszínen átvette és megköszönte a köteteket az intézmény nevében.

Tudomány a professzor kezében: Komoróczy Géza kötetbemutatója | Hatalmas érdeklődés mellett, zsúfolásig telt ház előtt mutatták be szerda este Komoróczy Géza professzor közelmúltban megjelent kötetét az Országos… | By MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Facebook

3.9K views, 145 likes, 6 loves, 1 comments, 30 shares, Facebook Watch Videos from MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: Hatalmas érdeklődés mellett, zsúfolásig telt ház előtt mutatták…

A bemutatón több ismert közéleti személyiség mellett részt vett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András, valamint a szövetség több rabbija is.

A teljes könyvbemutatót az OR-ZSE YouTube-csatornáján lehet megtekinteni:

Komoróczy Géza Történelem a próféták kezében könyvbemutató

No Description


Szöveg: Kácsor Zsolt / Mazsihisz.hu; Földi Bence / OR-ZSE
Videó: Kökényesi Gábor / Mazsihisz.hu

Nyitókép: A Komoróczy Géza által 2020. február 19-én az OR-ZSE Könyvtárának adományozott kötetek (Földi Bence / OR-ZSE)